Snabba fötter? eller ska man verkligen säga så?

Den bättre frågan kan vara “Tror du att du kan förbättra fothastigheten?” eller kanske till och med den större frågan, “Spelar fothastigheten till och med någon roll?”

Det väcker den större frågan: “Har fothastighet något att göra med smidighet?” Jag vet att tränare eller föräldrar som läser detta frågar: “Är den här killen galen?” Hur många gånger har vi hört att “hastighet dödar?” Jag tror att problemet är att tränare och föräldrar liknar snabba fötter med snabba fötter med smidiga fötter. Men snabba fötter är inte lika snabba mer än snabba fötter lika smidiga. I vissa fall kan snabba fötter faktiskt göra en idrottare långsam – ofta ser jag snabba fötter som en skada på hastigheten. Faktum är att några av våra snabba omsättningskor, de som skulle beskrivas som att ha snabba fötter, är mycket långsamma från början.

Problemet är att snabba fötter inte använder marken väl för att producera kraft. Snabba fötter kan vara bra på heta kol, men inte på hård mark. Tänk på marken som brunnen från vilken vi drar fart. Det är inte hur snabbt fötter rör sig, utan snarare hur mycket kraft som går i marken. Detta är grundläggande handlingsreaktionsfysik. Kraft i marken är lika framåt. Därför är de idrottare med de bästa vertikala hopp oftast de snabbaste. Det kommer att tvinga produktion. Ofta kommer tränare att argumentera med det vertikala mot horisontella argumentet och säga att det vertikala hoppet inte motsvarar horisontell hastighet. Kraft i marken är kraft i marken. Sanningen är att föräldrar bör be om förbättring av vertikalt hopp, inte om snabba fötter.

Den bästa lösningen för långsamma fötter är att få starkare ben. Fötter spelar ingen roll. Ben är viktiga. Tänk på det här sättet: Om du står vid startlinjen och tar ett snabbt första steg men inte klickar med bakbenet går du inte någonstans. Verkligheten är att ett snabbt första steg faktiskt är resultatet av ett kraftfullt första tryck. Vi bör ändra buzzwords och börja säga “att barnet har en bra första push.” Lägre kroppsstyrka är det verkliga botemedel för långsamma fötter och den verkliga nyckeln till hastighet och smidighet. Kärnan i att utveckla snabba fötter ligger i enbens styrka och stabilitetsarbete med ena ben … landningsförmåga. Om du inte kan bromsa upp kan du inte accelerera – åtminstone inte mer än en gång.