Kroppen är fantastisk!

Kroppen är en fantastisk konstruktion. Den kan röra sig, förflytta sig, känna värme och kyla, beröras och få oss att njuta. Eftersom man ska leva med sin kropp hela livet, är det bra om man kan trivas med den och ta hand om sig själv så att man mår bra.

Hälsa kan betyda olika saker. Beroende på vem man är, var man kommer ifrån och under vilken tid i historien man lever kan man ha olika syn på vad som är friskt, sjukt och vad som är hälsosamt.

Det är olika från person till person hur man själv uppfattar att man mår. Det finns de som lever med en obotlig sjukdom som ändå mår bra. Tvärtom kan en person som verkar fullt frisk känna sig väldigt sjuk. Alla människor, barn, unga och vuxna har rätt att må bra. Vi har själva ansvar för hur vi sköter om oss, men samhället har också ett ansvar för att hjälpa människor att hålla sig friska. Oavsett vem man är.

Det finns ett samband mellan makt och hälsa. Hur man mår påverkas av hur mycket man känner att man kan påverka sin livssituation. Om man upplever att man har makt över sitt eget liv mår man ofta ganska bra. Och tvärtom kan man må dåligt av att känna maktlöshet. Vissa saker kan man inte bestämma över, som vilka gener man ärver av sina föräldrar eller vilket kön man föds med.

Andra saker går att påverka, även om man ibland kan behöva hjälp att förändra dem. Det kan handla om hur det är där man bor, jobbar eller går i skolan. Men det finns också mycket som man till stor del styr över själv. Till exempel att man försöker sova lagom mycket, äta bra och röra på sig. Eller att man gör saker som man tycker om, som att umgås med kompisar, spela i band, gå en skrivkurs, utveckla dataspel eller ta hand om djur.

Många har frågor och funderingar om sin kropp och sitt utseende. Man kanske undrar om man duger eller om man är normal. En del försöker leva upp till idealbilder och krav om hur man förväntas vara. Trots att vi alla föds med olika utseenden och förutsättningar, kan det verka som om det bara finns ett rätt sätt att se ut som tjej eller kille. Är inte det konstigt? Vore det inte tråkigt om alla såg likadana ut?