JA jag har bara EN fot, VARFÖR tittar du?

Att amputera låter som den sista, yttersta nödlösning, men många säger att det är det bästa de gjort när de väl fått prova en protes. Visst är det bästa att ha två hela och riktigt fungerande fötter, men i vissa fall är det inte möjligt och då får man ta till lite drastiska och för en del helt oförståeliga beslut.
Att man accepterat sin situation är en förutsättning för att den protes man därefter får ska fungera. Annars fungerar det aldrig.
Just foten (som i mitt fall) är en komplicerad kroppsdel som består av inte mindre än 26 ben, 30 leder och mer än 100 ligament. Det ställs ganska höga krav på protesfötter om de ska fungera som vi vill. De kan ibland belastas med 5-7 gånger den egna kroppsvikten. De ska fungera som stötdämpare, motverka att vi inte halkar och hjälpa oss att hålla balansen. När vi går eller springer ska de ge kraft att skjuta ifrån.

När man läst detta förstår man kanske hur avancerat det är att få till en bra fotprotes, och att den så kallade “hylsan” som man fäster hela protesen mot benet med passar så den inte skaver sönder benet eller ger för stort tryck så det gör ont. Visst, frågan är inte OM det gör ont att ha en protes utan HUR mycket ont det gör.
Jag har haft turen att träffa några utav landets bästa ingenjörer och få en sjukt grym service vad det gäller nya proteser och hjälpmedel till mina olika äventyr. Men har jag fått det “gratis” som många tror? NJA det gemene man måste förstå är att det krävs mycket blod svett och tårar för att komma dit där jag är idag. Likaså med många utav mina medmänniskor i min närvaro som har proteser. Vi får oftast träna lite extra hårdare och “hitta” egna vägar/sätt att träna på då det oftast är ett hinder att ha en protes.

Jag kan med stolthet gå i shorts idag och visa att jag har en protes för jag tycker inte att det är något att skämmas för, hallå det är 2016 och jag tror att det finns värre saker än att ha en protes. Det jag däremot aldrig kommer att förstå är alla fördomar som finns och som sägs till mig angående mitt funktionshinder. Jag kan tillägga att det inte bara är tråkiga saker som sägs (tänker inte skriva exakt vilka ord här för jag tycker det är för kränkande), utan det är många som förväntar sig otroliga genombrott av mig med. MEN jag är bara blott en vanlig kille med ett lite “annorlunda” underben som gör det jag tycker är roligt.
Kan DU inte hantera att jag mår bra och har ett underbart liv med protes utan måste försöka trycka ner mitt levande så är det DITT problem för jag och mina medmänniskor kommer fortsätta att ha roligt och njuta av vad livet erbjuder!
12470772_10153455028858650_334203263_o image2 image6