Idrottsförmåga, hur tänker man?


Är du konkurrenskraftig? Är det viktigaste att vinna? Eller tycker du helt enkelt om att spela spelet oavsett slutresultatet? Hur du svarar på dessa frågor kan ge dig lite inblick i om du är bra på sportmaship eller inte.

Även om de flesta spel har vinnare och förlorare är målet med sport inte att vinna varje spel. De verkliga målen inkluderar att träna, ha kul och lära sig viktiga sociala färdigheter, som lagarbete och bra sport.

Bra idrott handlar om respekt. Bra sport respekterar de andra spelarna i sitt lag. De respekterar spelarna på motstående lag. De respekterar sina tränare och de respekterar också domarna eller andra tjänstemän som är inblandade i deras spel.

Så hur ser dåligt sportsmanship ut? Dålig idrott handlar om respektlöshet. Skriker på lagkamrater när de trasslar under spelet; fusk eller försöker få en orättvis fördel jämfört med motspelare; prata tillbaka till tränare eller domare – allt detta är exempel på dålig idrottslighet.

Barn lär sig vanligtvis idrott – bra och dåligt – av de vuxna i sina liv. Spelarnas föräldrar och tränare är exempel som barn brukar följa. Om föräldrar och tränare visar respektlöst mot andra fans, domare eller varandra kommer barn troligen att agera på samma sätt på planen.

Bra idrottsförmåga kan visas på många sätt. Några av dem är väldigt enkla och lätta att göra, som att skaka hand med andra spelare före eller efter ett spel. Andra exempel kan ta lite mer mod, som att erkänna ett fantastiskt spel gjort av motståndarlaget.

Att lära sig bra idrott är viktigt eftersom det hjälper dig att utveckla en attityd av nåd och respekt som kommer att överföras till alla andra områden i ditt liv. Om du är en bra idrottare på planen kommer du sannolikt också att vara en bra elev i klassrummet. Att vara en bra elev i klassrummet kommer så småningom att leda till att vara en bra arbetare på arbetsplatsen.

Så var en bra sport i vad du än gör! Exemplet jag anger kan vara ett kraftfullt undervisningsverktyg för andra. När andra ser dig agera på ett sätt som gör det klart att vinna inte är det viktigaste, kan du gå vidare till att fokusera på de viktiga sakerna, som att ha kul, träna och förbättra dina färdigheter!…. Och SEN kan man fokusera på att VINNA! 😀