“Face the facts”… Åldern spelar ingen roll! Bara tänka om lite…

I Jeff Bercovicis bok, Play On: The New Science of Elite Performance at Any Age, säger Bercovici att “hitta toppprestanda som en äldre idrottare handlar inte om att förneka verkligheten. Det handlar inte heller om att förena sig med lidande eller besvikelse. Det handlar om att vara den bästa versionen av dig själv, & prestera bättre medan du mår bättre. “

Faktum är att idrottare över 35 år fortfarande slår bollar, springer tävlingar, simmar snabbt och ganska mycket bevisar att idrottsförmåga inte är över i tjugoårsåldern. Faktum är att många idrottare just kommer i form i början av trettiotalet, särskilt i uthållighetsidrott. “Verkligheten” Bercovici hänvisar till är effekten av ålder på vår fysiologi. Den bästa dieten och träningen hjälper till att avvärja kognitiv nedgång, muskelavfall och hjärt- och kärlsvårigheter – men till och med den rigorösa rutinen kan inte helt stoppa tidseffekten på våra kroppar.

Detta ger upphov till frågan, hur fortsätter en “äldre idrottare” eller en mästare-idrottare att förbli i spelet både fysiskt och psykiskt?

Att anta en rutin som i allmänhet följer ett förutsägbart, välplanerat mönster kommer att minska dina chanser att ta träningspass som kan leda till skador. Alla som har anslutit sig till en elitcykelgrupp vet vad som ofta händer; det är som ett världsmästerskap på varje stigning. Detta är OK för den välutbildade cyklisten, men kan orsaka skador för de mindre. Att ha en tränare i denna typ av situation kan hjälpa dig att sätta realistiska atletiska mål och sedan följa dem på ett logiskt, planerat sätt.

Varje tillgänglig forskning tyder på att alla idrottare kommer att ha nytta av att bygga varje typ av muskelfiber. En del föreslår att du startar ditt styrka i din basperiod (20 eller fler veckor från ditt A-lopp) och följer igenom tills du är i en underhållsfas närmar dig ditt lopp. Enligt min erfarenhet fungerar styrka också bäst när det inkluderar rörlighet och rörelsemönster. Sätt din kropp genom de rörelser du kommer att behöva för att göra din sport bra och övervaka dessa mönster när du går så att en obalans eller svaghet stoppas innan den blir en skada.

Sammanfattningsvis kan du fortsätta att vara det bästa du kan vara när du åldras. Du kanske måste göra några förändringar i målsättning, träningsmetoder och livsstil, men jag kan säga att det är värt det. Du kommer inte bara att njuta av de stora åldersbeständiga fördelarna med träning, utan du kommer att tillfredsställa ditt inre uthållighetsmonster och skapa utmaningar och äventyr som kommer att fortsätta när du åldras.