Erkänna & Acceptera… Nu kör vi!


Jag tänkte börja med att försöka få dig själv att erkänna och acceptera (för dig själv) din nuvarande hälsa, fysik, aktivitet & energi nivå då det är en grundsten som underlättar då du vill få till en positiv förändring oavsett vad det är. Jag förespråkar själv att ärligt erkänna för sig själv att läget kanske inte alltid är bra men att man vill någonting mer, det är juh i de stunder då det känns jobbigt man har möjlighet att lära sig något för att inte känna sig nere. Det skapar en positiv drivkraft till att vilja någonting mer och hopp om att det kan bli bättre. Känslan av hopp ökar då man själv märker att det inte alls är omöjligt att få till små förändringar i rätt riktningt utan att det faktiskt är väldigt enkelt genom att konstant applicera små steg i rätt riktning och lägga märke till förbättringarna. visst ligger mycket i att komma till ett läga där vi kan fokusera på saker som tar oss framåt istället för att ge något en mening som får oss att känna oss illa till mods. Mitt tips är att i jobbiga stunder fundera om det finns något att minnas ur situationen och sedan försöka släppa det jobbiga genom att fokusera på nya möjligheter. Det kan vi alla må bra av.

Ofta vill vi någonting mer men vi skjuter hela tiden upp det. ”Jag ska ta tag i det där snart” när? undrar jag? sen gör vi ingen åt det och glömmer bort det. Visst är det väl så att man ofta kan göra någontingmot sitt mål om man verkligen, verkligen skulle vilja det? och visst är det så att du skulle kunna göra någonting åt det om du verkligen ville det och påminde dig om det? När ska du göra något åt det?

Man brukar säga att för att hålla en grundkondition så behöver du röra på dig 30 minuter om dagen, det kan räcka med att du är ute och går men för en god hälsa kanske det är värt att börja gå lite längre till jobbet/skolan eller vad det kan vara de dagar du inte utför någon annan träning.

Se dig själv om 20 år om du fortsätter röra på dig som du gör.Hur är din fysik, kondition, energi och aktivitets nivå? Hur ser det ut om bara 10 år? Vad är den ökade risken för övervikt, diabetes, högt blodtryck, höga blodfetter, hjärtinfarkt, slaganfall, psykiskt och fysisk stress, ryggvärk m.m om du inte rör på dig någonting? Vill du inte även vara en frisk pensionär med hög aktivitets nivå när du är äldre? skulle du egentligen vilja ha en bättre hälsa redan idag?

Hur får jag någon annan att vilja ändra på sig?
När du direkt säger åt din partner, någon vän eller kanske dina barn att ändra sig så är det väldigt ofta det tas på fel sätt. De vill inte höra att det är någonting som behöver ändras hos dem då det känns som att det skulle vara något fel hos dem. Det kan ge känslan av att de är dåliga och att de aldrig räcker till. Speciellt män är bra på att hela tiden ge tips på hur saker bör fungera till sina kvinnor som inte alls vill ha en lösning på deras känslor.
Det är därför ingen bra metod att direkt säga åt någon att de borde ändra sig då personen själv måste känna att de kan relatera till tanken och därefter bygga upp en vilja till någonting mer. Efter denna vilja har infunnit sig så skadar det inte att veta att det finns en person som vill lyssna, hjälpa och coacha än till framgång även fast de kanske inte frågar efter det.
Vad kan man då göra för att indirekt påverkar personer till förändring? det bästa är att de själv hittar någonting eller tror att de hittar någonting. Ofta om det är spontant är det väldigt oskyldigt, t.ex. ”har du läst det här?” ”har du sett den här bloggen?”, ”det här är ju så jäkla bra skrivet, kolla” eller ännu bättre om de bara råkar se det någonstans. De kanske ser en av mina bakgrundsbilder på din/eran dator hemma, de kanske råkar hitta en länk på Facebook, du själv kanske printat ut något material för ”din egen skull” som är synligt mitt på kylskåpet. Inspirerande texter/historier med en länk till den här bloggen kan ni hitta i övningarna nedan och kan va ett kul test. Notera att det tar tid och om det känns som ett personangrepp så kommer det ge negativ inverkan. Testa med moderation, på kul med en metod i taget och undersök vad som fungerar bättre i dina kretsar. Dela gärna med dig av dina erfarenheter och tankar.
Steg 1 att bygga en tanke och en vilja efter någonting mer är alltså någonting de själva måste känna starkt för innan de uppskattar hjälp med att ta sig vidare. Efter viljan finns kan ni länka dem till denna bloggen t.ex.. 🙂