Det kräver motivation när man ska satsa på något nytt!

Motivation är inget man hittar. Det är något man skaffar sig. Om du har känt dig omotiverad att börja träna de senaste fem åren så kommer du inte att hitta motivaionen idag, imorgon eller nästa vecka. För att ”hitta” motivationen, vilket egentligen är ”skaffa sig” motivationen – gör så här:

Identifiera ditt mål, vad du vill uppnå rent konkret. Beskriv ett tillstånd eller en känsla du har när du har nått målet. Till exempel ”Jag orkar springa hela vårruset. När jag ser mållinjen orkar jag spurta och känner mig snabb och stark” eller ”Jag har gått ner 8 kilo. På syrrans bröllop är jag finklädd och känner mig vacker.” Ditt mål måste vara något som motiverar dig, något du kan tänka på när du vacklar och känna ”Dit vill jag”. Om du inte kan identfiera målet, ta hjälp av någon du litar på.

Inspireras av andra. Hitta inspiration, på Internet eller i verkligheten, från andra som har gjort eller uppnått det du vill uppnå. Låt dig inspireras. Prata med andra som har gjort en förändring. Till exempel om det är en person på jobbet som du vet har kommit i form eller gjort en förändring av något slag, prata med hen. Fråga konkreta frågor och sug åt dig. Personer som har åstadkommit en livsstilsförändring är ofta väldigt sugna på att prata om det, och det finns inget så inspirerande som att ha ett livs levande bevis som står framför en. Det är inte säkert att du använder samma metod som hen för att nå ditt mål, men själva drivkraften brukar smitta.

Ge dig själv belöningar(som inte är mat). Bestäm något konkret. Till exempel: Jag ska cykla till och från jobbet mellan maj och september. Varje dag. När jag har cyklat hela september ska jag belöna mig med en helkroppsmassage. Boka in massagen och se den som ditt mål. När det känns jobbigt att cykla iväg och regnar lite småspik så blir massagen(eller något annat) din motivator.

Jag läser ofta på träningsforum och hör från personer runt omking mig saker som ”Jag hittar inte motivationen. För några år sedan sprang jag flera gånger i veckan men nu blir det aldrig av” eller ”Hur hinner du/gör du/orkar du/hittar du motivationen?” Svaret: Motivation är inget jag hittar och det är inget du plötsligt kommer att hitta heller. Motivation är ett mentalt tillstånd som du måste jobba på, bestämma dig för. Mål är inte något du strävar mot, det är något du uppnår.
IMG_1196