Hur ser du på ditt liv?

Allt är en fråga om perspektiv.
Vem som är lycklig, vem som är olycklig.
Vi står vid stupet varje morgon och har blicken vid horisonten medan vi tar klivet.
Exakt allt är en fråga om perspektiv. Vem som är uppe och vem som är nere. Vem som är på väg upp och vem som är på väg ner. Vem odlar sin lycka bäst? Vem är mest rädd när sista ljuset brunnit ut? Vem somnar tryggast om natten?

Det är svårt att se vänner man haft omkring sig länge som vuxna. Det är som om de låser sig någonstans kring tjugo. Man blir gråare och lite tröttare men det spelar ingen roll. Man är alltid runt tjugo. Man häpnar, drabbas av svindel nästan, när man inser att man är nästan närmare fyrtio än trettio. Man fylls av förundran, av skräck och hjälplöshet.
Man jämför sig med andra och räcker aldrig till. Man förlorar alltid. Likafullt fortsätter man att jämföra sig med andra. Och förlora igen.
Till sist sätter somliga av oss ett värde i att förlora, att aldrig räcka till. Vi blir vår brist. Vi blir en del av hålet. Vi käkar oss själva inifrån.

Alla är lika skraja. Det är hela grejen. Vi använder olika sätt att bemästra tillvaron, hålla oss vid liv. Rädslan försvinner inte med åren. Man kommer inte till ett läge där den bara upphör. Den skiftar bara form. Rädslan är konstant genom livet. Också rädslan är en fråga om perspektiv.

Men om man vill leva ett smartare och mycket roligare liv måste man lära sig att släppa oro så mycket som möjligt. Oro hjälper dig inte med något alls i livet. Oro får dig bara att bli olycklig och handlingsförlamad.

Oro är missbruk av fantasi. Din fantasi är ett svärd som är vasst på båda sidor. Du kan använde den till att drömma stora drömmar och hålla din motivation på topp, men du kan också använda den för att trycka ner dig själv. Människor oroar sig ofta över något eftersom de tillåter fantasin att bli uppfylld av allt dåligt som kan hända. Sanningen är oftast inte så dålig som fantasin säger men den blir värre och värre eftersom du ger tankarna så mycket näring att utvecklas.

Du kan ha gjort misstag i det förflutna och oroar dig över konsekvenserna av de misstagen. Om det är så, är lösningen att acceptera ansvaret. Låt inte oron dra ner dig. Acceptera ansvaret och gå vidare. Du har fortfarande stora och bra saker som väntar runt hörnet.

Sluta jämföra dig själv med andra människor. Att jämföra sig själv med andra tömmer dig på energi. Spring ditt eget lopp istället. Om du gör det så kommer du att ha energi över för att bli det du vill bli och sluta vara så rädd för olika saker.

Fokusera på de saker du kan kontrollera, men vad ska du göra med de saker du inte kan kontrollera? Svaret är att tro och hoppas mer. Du måste försöka börja tro att allt kommer att gå bra och ordna sig till det bästa hur illa det än ser ut. Att hoppas tar bort mycket oro från människor. Det ger lugn i sinnet.
140512_Johan_Holst_12