Det känns så bra att få röra på sig!

Den här helgen har varit full av aktiviteter om man säger så, mycket spelningar samt en del löpning och golfträning. Och när man är uppe i varv så märker man hur bra man mår av att faktiskt röra på sig. Och det är en speciell känsla efter, man känner sig så mycket bättre som människa.
IMG_20160313_164233

Motion kan vara allt från att gå eller cykla till jobbet till elitidrott. En sak är åtminstone säker: Man måste röra på sig för att må bra!+
Muskler använder vi för att hålla oss upprätta, för att röra oss och för att andas. Och vi får absolut inte glömma att hjärtat också är en muskel.
Om man tvingas till långvarigt sängliggande, förlorar man mycket muskelmassa redan efter kort tid. Faktiskt har man förlorat muskelmassa redan under loppet av det första dygnet.
Inaktivitet innebär alltså att vår muskelstyrka minskar, att vårt skelett försvagas samt att vårt ledbrosk och våra ledband försvagas. Det enda som inte minskar särskilt mycket är vår aptit, vilket kan leda till att våra fettdepåer ökar.
Visst kan man ibland vara trött eller inte på humör, men försök att komma igång ändå. Ofta mår man bra efteråt.
Om du motionerar regelbundet kan du unna dig en ledig dag när du känner för det. För att bygga upp muskler och kondition är det också mycket viktigt med vila och återhämtning.
När man tränar med hög intensitet är det också viktigt att ta paus då och då, så att kroppen kan hämta sig och bygga upp nya energidepåer.
Tycker du alltid att det är tråkigt att motionera, kan det bero på att du har valt fel slags motion eller kanske tränar för hårt. Byt träningsform! Testa aerobics eller gympa om du har tröttnat på bollsport. Ge dig ut och spring eller gå i skogen om du har tröttnat på gym och inomhusmiljö. Eller kanske behöver du slå av på takten med lite lugnare former av yoga?
Det kan också hjälpa att hitta någon att träna tillsammans med, då kan ni peppa varandra.
Har du/ni barn är det bra att försöka turas om att ge varandra ledigt en eller två gånger i veckan, om inte annat så bara för att springa eller cykla en halvtimme. Ni kan även ta en lång promenad med barnen i vagn eller ta en cykeltur med barnen i stol. Många gym och träningscenter erbjuder idag även barnpassning då pappa eller mamma tränar – ett perfekt tillfälle att få egen tid!

Använd kroppen i vardagen:

Du kan kanske cykla eller gå till jobbet
Ta trappan i stället för hissen/rulltrappor.
Hoppa av bussen/ t-banan en station tidigare och promenera.
Gör lite gymnastik i vardagsrummet medan du tittar på TV-nyheterna

Det är givetvis bättre att motionera i längre pass, men flera små “träningsintervall” är bättre än ingen motion alls.