Det eviga sökandet…


Igår pratade jag och min sambo om att man ofta får frågan ”var får du din motivation ifrån?”.

Först tänkte jag på de saker jag gör som sätter igång min fantasi – att läsa, gå, prata med andra människor, etc. – och det är allt 100 % sant. Men när jag verkligen tänkte på det, desto mer gick det upp för mig att det här är fel fråga att ställa.

Motivation och inspiration är termer som ofta används omväxlande – och felaktigt. Tänk till exempel på hur ofta du har interagerat med inspirerande innehåll som faktiskt fick dig att göra något åt det. Förmodligen inte ofta, eller hur? Detta innebär inte att du helt och hållet ska sluta leta efter inspiration. Det är snarare en uppmaning att lära sig vad som skiljer motivation och inspiration åt – och, allra viktigast, förstå hur att omfamna det ena och undvika det andra kan hjälpa dig att vidta meningsfulla åtgärder i ditt liv och skydda dig från negativitet

För Inspiration är det som ger dig kraft, det som får dig att se fram emot något eller som ger dig de idéer du behöver för att utföra ett projekt. Inspiration föder motivation kan man säga

Återigen, att känna sig inspirerad och känna sig motiverad är två separata enheter. Vanligtvis är det att föredra att känna sig motiverad snarare än inspirerad för att ge resultat, eftersom motivation kan få dig att göra något medan inspiration kanske inte.

Ja, det finns vissa aktiviteter och situationer som du kommer att finna bättre bränsle för dig – och det skulle vara klokt att söka upp dem ofta – men jag tror att en mycket viktigare (och svårare) fråga är “Vad gör jag när jag inte är det inspirerad?”