Kraschen kommer…


Det händer. Allt verkar gå bra, du presterar och levererar, och så plötsligt går något fel. Det är okej, få inte panik.

Ditt första steg bör vara att känna igen problemet och försöka få en känsla av skala. När du först upptäcker ett problem är det lätt att känna dig överväldigad men försök ta en stund att tänka igenom saker och ting lugnt.

Identifiera sedan eventuella omedelbara åtgärder du behöver vidta för att rätta till saker och begränsa eventuella ytterligare skador. Se sedan till att du informerar folk på lämpligt sätt.

När du väl har täckt dessa saker och du har lite tid att reflektera, kan det hjälpa att försöka omformulera saker positivt. säkerligen minska svårighetsgraden av symtomen.

När saker går fel har du en möjlighet att utveckla, och visa, förmågan att studsa tillbaka. Så hurra för det misstaget du just gjorde, nu kan du fokusera på att hantera en svår situation och bevisa din förmåga att klara dig under ogynnsamma förhållanden.

Kom ihåg att människor (som din chef) ofta kan ursäkta ett enstaka fel, de är mer intresserade av huruvida du kan komma igenom saker professionellt eller inte.

Så om saker skulle gå fel, försök att kanalisera mantrat “behåll lugnet och fortsätt” och sikta på att gå framåt med ett positivt tänkesätt, som görs ännu starkare genom att testa tider.

Alla kraschar någon gång. Det bevisar att du är mänsklig och därför “normal” (på ett bra sätt).

Oavsett vad Instagram, Facebook och LinkedIn berättar för dig om alla andras perfekta liv och karriär, kom ihåg att detta ofta är mycket polerat och i den verkliga världen har vi alla dagar då vår prestation i bästa fall kan beskrivas som suboptimal.

I det ögonblick som du inser att något har gått fel öppnar du en möjlighet till reflektion.

Fråga dig själv:
Vad vet du nu som du inte visste innan?
Om och hur skulle situationen kunna räddas eller förbättras?
Vad kan du göra annorlunda i framtiden?
Försök att ge dig själv lite tid och utrymme att tänka igenom dessa saker; din “heta” omedelbara reaktion kommer sannolikt att vara mer känslomässig och hård än en mer övervägd “cool” reflektion några dagar senare.

Och där har du det, värdefull visdom genererad och beredd för framtiden!