Det är lite skrämmande…

 
Hemma försöker vi att få barnen (och oss själva för den delen) att röra på sig, vi försöker hitta på saker som tvingar baren att röra på sig och inte bara sitta med sina ipads eller kolla på tv/film. Har alltid trott på att om man rör på sig så mår man bättre.
Som t.ex. i helgen så var vi iväg till Limmared (några mil utanför Borås) och där fick barnen testa på sin första OCR-tävling, ja det var mest på skoj men jag tycker alla barn gjorde grymt bra ifrån sig.
(förutom han som skulle styla och hoppa jämfota över en kabeltrumma och gjorde en faceplant i asfalten, hoppas han klarade sig utan allvarligare skador)

För sitter du i en kontorsstol eller på din soffa i mer än sex timmar om dagen? Så här ska du få lite störande fakta: Din risk för hjärtsjukdom har ökat med upp till 64 procent. Du kastar bort sju års kvalitetsliv.
I genomsnitt spenderar många mer än hälften av sina vakna timmar sittande: arbetar på en dator, tittar på tv, reser i bil eller gör andra stillasittande saker som att läsa eller chatta med vänner.
Man är också mer utsatt för vissa typer av cancer. Enkelt uttryckt, sitter du, dödar du. Det är dåliga nyheter. Den goda nyheten: Det är lätt att motverka, oavsett hur lat du är.

Låt oss börja med grunderna. Sedan barndomen har du visat att vara en soffpotatis är något dåligt. Men varför? Enkelt uttryckt är våra kroppar inte gjorda för att sitta hela dagen.
Att sitta under långa perioder, även med motion, har en negativ inverkan på vår hälsa. Det som skrämmer är att många av oss sitter upp till 15 timmar om dagen.
Det betyder att några av oss spenderar huvuddelen av våra vakna stunder på soffan, i en kontorsstol eller i en bil.
Att sitta hela dagen är inte svår att motverka, men du måste hålla ögonen på två detaljer: din dagliga aktivitet och hur lång tid du sitter.

Så kom igen nu, det är dags att röra på dig och inte bara sitta ner…