Vårt beteende styrs av tankar och känslor…

Alla människor lär in beteenden från födseln. Dessa beteenden fortplantar sig inom oss. Ibland blir dessa beteenden felaktiga vilket gör att vi utför saker samt tänker tankar som direkt eller på sikt kommer få oss att må dåligt.
Vårt beteende styrs av tankar och känslor som vi bär inom oss, påverkas av direkt eller indirekt. För att kunna ändra ett beteende måste vi förstå våra tankar och känslor så att vi kan lära om, förändra och förhålla oss till dem på ett annat sätt.
Vårt beteende och agerande kan förändras och på så sätt kan vi direkt eller på sikt må bättre. Jag förhåller mig alltid utifrån ”tankar styr mina handlingar” ”vad tanken tror på psykiskt och mentalt kan vi åstadkomma fysiskt”.
Kognitiv omstrukturering vill jag här ta upp, hur man kan arbeta för att förändra sina tankar och tänka i nya banor. Vi har alla inlärda grundläggande tankar, antaganden om oss själv och vår omgivning, dessa har vi fått i mycket tidig ålder. Vi har också tankar om hur vi ”tror” att vi ”måste” vara, bete oss i vår omgivning. Sedan har vi även tankar som är svåra att styra över som automatiskt kommer upp utan att vi hinner reagera, man tappar mobilen i stengolvet och man får spontant tanken ”det är så typiskt att detta händer mig”.
Om vi har realistiska tankar och känslor för den miljö och omgivning vi befinner oss i är allt gott och vi mår väl. Men får vi felaktiga, orealistiska och negativa tankar kommer detta leta till feltolkningar av situationer vi befinner oss i. Detta kommer i sin tur leda till psykisk ohälsa för oss.
Vi kommer alla påverkas olika av vår omgivning och vi tolkar den olika vilket ger oss olika sätt att hantera den på samt bete oss på jämtemot den.
Jag svarade nyligen på frågan hur jag hanterar ensamhet och hur jag förhåller mig till detta, samt hur jag kontrollerar min känslor angående detta hur jag tänker för att inte bli ledsen eller på dåligt humör, negativt till min inställning.
Det spelar ingen roll hur många människor du har runt omkring dig, känner du ingen samhörighet till dem kommer du säkerligen uppleva ensamhet iallafall. Det man då ska sträva efter är att finna tryggheten av att stå där och vara sig själv. Känner man sig trygg i sig själv, kan man stå ensam mot världen. Visst det är lätt att säga men det är ett tankesätt vi måste träna oss fram till.
”Jag är bra precis som jag är, jag är lika stark som min tanke”
Många jag träffar säger att dem känner sig ensamma på gymmet trots att det är fullt med folk där. Samma sak där, finn känslan tryggheten inom dig. En del vill ha tillbaka träningsmotivationen och behöver en tränings partner. Jag ser inte att en träningspartner i längden kommer lösa problemet. Man måste själv, ställa sig frågan, vad vill jag med träningen och hur utvecklar jag den, hur gör jag den utmanande och spännande för mig att se framemot varje dag. Har jag några del mål, långa mål med träningen samt vad är mitt mål med dagens träningspass. Vi måste skapa en trygghet med dem val vi gör själva det kan ingen lösa åt oss.
När jag får negativa tankar, känner mig nere beror det ofta på utmattning, sömnbrist, vätskebrist. En fysisk dipp för kroppen ger i sin tur en mental krash. Hälsa utgörs av att det är balans i kroppen, kommer en del i gungning kommer vi snabbt uppleva ohälsa på något sätt. När jag känner mig nere och ensam, är låg i mina tankar och lätt fastnar i destruktiva tankemönster försöker jag finna små små saker i min omgivning som ger mig energi, som får mig att känna uppskattning för LIVET. Det kan vara att jag precis vaknat till en ny dag, jag ser solljuset, jag har inte ont i mitt ben. Istället för att leta upp måsten vi ”måste” ta i tu med känn då efter vilka saker i livet som berikar dig. Jag har väldigt svårt att koncentrera mig, musik hjälper mig dagligen det får mig att vara här och nu. Jag har på musik så fort och så mycket jag bara kan runt om kring mig. Som nu när jag skriver detta inlägg har jag musik. Musik med text som får mig att gå djupt i mig själv, rota i mina tankebanor och känslor. Främst av allt tycker jag om att ge omtanke och kärlek till andra när jag känner mig nere och upplever ensamhet. En dag då jag känner mig ensam sitter jag inte och väntar på att någon vän ska ringa, skicka sms. Jag ringer, skriver ett sms själv, önskar någon en bra dag eller helt enkelt berättar varför just den personen betyder mycket för just mig. Kan jag ge kärlek och förmedla mina känslor och tankar till andra kommer jag få dubbelt tillbaka. Man skapar en positiv spiral som sprider sig i sin omgivning, man omger sig snart av mer positiv energi än negativ. Snart är det du som får ett sms eller samtal där någon berättar hur mycket dem tycker om dig. Vi måste alla vara beredda på att ge och ta i livet. Men vi får inte glömma, ständigt jobba med oss själva vår egen självbild samt bilden av hur vi ser på andra, känslor och tankar kring vår omgivning. Vi kan snabbt vända en negativ handling till något positivt utifrån vårt tankemönster.
Vi kommer ständigt komma i kontakt med människor som ger oss negativ energi, det vi då inte får vara rädda för är att lämna denna relation före vår rädsla för att känna oss ensamma. Tro på dig själv och lev livet, du kommer att tjäna på det i längden! / Johan Holst