Tänk på att hålla humöret uppe…

Som du säkert har förstått är träning en del av en livs lång rehabilitering , kommer inte bota dig från alla sjukdomar men håller dig så stark som kroppen tillåter.

Hösten är i antågande, lika älskad som hatad. Ingen annan årstid verkar kunna locka fram lika heta känslor. För en del börjar det redan efter midsommar. “Jaha, då går vi mot mörkare tider!” säger hösthataren och därifrån går det bara nedåt.

Höstälskaren struntar i mörkret och ser i stället fram emot lövens färgskiftningar. Vad som gör oss till det ena eller andra är oklart, men för en liten del av befolkningen kan höstens ankomst locka fram ett allvarligare tillstånd kallat SAD (seasonal affective disorder). På svenska heter det årstidsbunden depression.

Typiska symtom är nedstämdhet, extrem trötthet trots att man ofta sover mer än vanligt, och ett ökat sug efter sötsaker och kolhydrater. Vad som orsakar tillståndet är inte helt klarlagt, men det tycks finnas ett starkt samband med växlingarna mellan ljus och mörker.

– Regelbunden träning har lika stor effekt som antidepressiva medel när det gäller att förebygga mild till måttlig depression. Träning fungerar både i förebyggande syfte och för den som redan är drabbad. Och det bästa är att det inte krävs särskilt mycket för att få effekt på den psykiska hälsan. Går man från helt stillasittande till att göra någonting litet ger det stora effekter. Det handlar om att röra på sig regelbundet, man behöver inte hårdträna.

Orsakerna kan vara flera till att en del känner sig håglösa och nere på hösten. En kan vara att sommaren inte blev riktigt som man tänkt sig.

IMG_0360.PNG