Ta vara på dig själv och gör livet intressant!

Du ska vara med dig själv hela livet. Gör ditt liv till en rolig och intressant upplevelse – det är bara du som kan göra det och det är bara du som kan bestämma dig för att ha det roligt, intressant, givande osv. Och tvärt om: om du bestämmer dig för att ditt liv är meningslös, värdelöst och hemskt, så kommer du att tycka att ditt liv är precis så.

Alla kan ändra på sig till det bättre!
Precis som man önskar att en annan person kunde förändra sig själv till det bättre, så kan du förändra dig så att du själv trivs bättre med dig själv. Du är aldrig färdig och det är aldrig för sent!

Ta hand om dig själv!
Det är svårt att gilla sig själv när man är trött och hängig, hungrig, har dålig kondis eller har dåligt samvete för saker man inte gjort.

Positivt ger mer positivt, negativt ger mer negativt!
Tänker du en negativ tanke om dig själv så kommer lätt nästa negativa tanke. Men tänker du positivt om dig själv så kommer nog fler positiva tankar och du mår bättre av det. Försök att inte fastna i negativa tankar, misslyckanden eller obehag utan försök att snabbt gå förbi det. Men minns gärna det som varit bra och roligt och lyckat.

Gör sådant du njuter av att göra!
Gör saker du tycker om att göra, som är roliga, njutningsfulla och givande! När du lyckas med något får du bättre självförtroende och lyckas ännu bättre nästa gång och får ännu bättre självförtroende av det!

Ge inte upp!
Bli en person som gör det du säger att du ska göra. Gör saker till hela vägen till slut. Och fastän du misslyckas en gång behöver ju inte loppet vara kört, bara pröva igen, så ska du se att du kommer att lyckas till slut. Var inte rädd för att misslyckas. Om du bara vågar börja misslyckas har du kommit en bra bit med ditt självförtroende. Att misslyckas är faktiskt en del av livet. Det finns ett känt uttryck som är mycket talande: ”Har du aldrig misslyckats med något har du heller aldrig varit med om något.”
Man ska naturligtvis alltid försöka göra sitt bästa. Men att sträva efter perfektion brukar sluta i misslyckande. För de flesta av oss kommer vårt bästa jag aldrig att bli perfekt, och det är inget fel med det. Fokusera istället på att göra ditt bästa och du kommer att kunna njuta mer av resultatet istället för att vara sur på dej själv för att du inte uppnått det ouppnåeliga.
DSC_0166