Sociala medier fylls av ensamma ansikten i perfekta vinklar.

Vad är egentligen en selfie?

Du blinkar inte, har inte dubbelhaka eller ser i kors. Inte ett rött öga eller en blossande kind och hårstråna samarbetar.  Allt som krävdes var dämpat ljus, rätt vinkel och en avsomnad högerarm från de tio försök som ledde fram till resultatet. Ett självporträtt på en armlängds avstånd, taget med spegeleffekten i mobiltelefonens omvändbara kamera eller i en verklig spegel med mobilen. En så kallad ”selfie”. Nu återstår bara att välja ett smickrande men inte för uppenbart förskönande filter och publicera bilden på någon eller alla av dina sociala medier som exempelvis Facebook, Twitter eller Instagram. Och invänta bekräftelsen i form av ”likes” från dina ”följare” och ”vänner”.  Men en selfie handlar inte bara om dig. Att vända kameran mot sig själv är ett sätt att kommunicera, meddela sin status, plats i den sociala hierarkin och hur man vill bli sedd. Är en selfie ett egotrippat samtidsfenomen eller ett högst mänskligt behov av kontakt?

– Att lägga upp selfies, bilder på sig själv i sociala medier handlar såklart om hur vi vill bli sedda men också om så mycket mer. Visst, vi lever i en neoliberal, kapitalistisk kultur som handlar om individen, men sökandet efter bekräftelse är också sökandet efter kontakt med andra.
– En selfie ger ögonblicklig bekräftelse, en komplimang i verkliga livet är mer subtil. Den nyligen publicerade studien från de tre brittiska universiteten hävdar också att de som lägger upp mycket bilder stöter sig med andra. Det är lätt att bryta mot normerna hur man uppför sig när man inte vet vad normerna är.
– Visst kan man bli beroende av uppmuntran och bekräftelse. Det är samma mekanik som ligger bakom alla beroenden oavsett om det är att äta för mycket mat eller spela TV-spel. Problemen kan uppstå när man får uppskattning för endast en sak, exempelvis närbilder på sig själv.
– Självporträttet är en resonanslåda av själen, det är som att berätta något för sin bästa vän. När man hör sig själv säga något så blir det verkligt, på riktigt. En kamera på stativ som fångar en bild av mig kan berätta det jag inte vet.

Om de sociala nätverken är en digital by med egna lokala kändisar som ombedda eller ej delar med sig av sin vardag så är aktiviteten där just social i ordets ursprungliga betydelse, folk uppför sig på nätet liksom de gör utanför.
Vi vill vara i ett sammanhang. Personer som lämnas ensamma däremot, det kan trigga rädslor hos människan. Vi vill umgås med varandra, oavsett hur vi gör det.
Må väl mina vänner och ta hand om varandra!
IMG_0360-0.png