Se möjligheterna…

IMG_1445
Människor som fokuserar på möjligheterna i varje situation, som förväntar sig positiva upplevelser de flesta av veckans dagar, är mer handlingskraftiga, mår bättre kroppsligen och själsligen och tar sig snabbare tillbaka efter motgångar. Är glaset halvfullt eller halvtomt? Vaknar du på morgonen fylld av positiva förväntningar på dagen eller oroar du dig för vad som kan tänkas drabba dig innan natten faller? Om du hör till den senare gruppen kan det vara värt att stanna upp en stund.

– Vi föds med en inre kärna av optimism och glädje som kan försvagas eller förstärkas beroende på hur vi bemöts av samhället. Men även om vi har olika förutsättningar har alla människor potential att förbättra sin förmåga att se möjligheter snarare än hinder.
– Att sätta för höga mål leder lätt till besvikelse. Kom i håg att ett litet steg i rätt riktning är bättre än inget alls, här finns ingen quick fix.

Det handlar alltså inte om att vara naiv och alltid tro att ”det händer inte mig”.

– Man ska ha respekt för problem och vara beredd på att negativa saker kan, kommer att, hända. Men man ska veta att man har styrkan att klara av tunga händelser. När man vet det kan man fokusera på möjligheterna, på vad man vill ska hända.
Det är således inte lönt att bygga upp negativa förväntningar som ett slags skydd mot att bli besviken eller ledsen. Är du till exempel så orolig för att din partner ska lämna dig att du har svårt att känna glädje över att ni faktiskt är tillsammans just nu.

– Mycket handlar om vilka ord vi väljer att använda i tal och tanke. Jag använder till exempel inte ordet utbränd om en person, utan urladdad. En som är urladdad kan bli bättre igen. Det finns en dynamik där. Den som andra kallar pessimist menar jag lider av dold optimism. Glädjen finns där bakom. Det är som i dag. Det molnigt utanför mitt kontorsfönster men jag vet ju att solen finns där bakom molnen. Det gäller att alltid påminna sig om det…

Hoppas att ni får en underbar dag mina vänner!