Oroligheten…


För ett par veckor sedan följde vi lyckligtvis våra dagliga rutiner. Vi tog tag i våra kaffemuggar, gick långsamt över till våra team och pratade med dem. Om det fanns ett problem, hoppade vi in i ett mötesrum och löste problemet. Vi visste vad våra team gjorde. Till lunchen tog vi tag i våra kollegor och vårt största problem var om vi ville gå för asiatisk eller italiensk mat. Dessa tider är över. Plötsligt, från en dag till en annan, är vi begränsade till väggarna i våra hemmakontor. Våra sambos och barn skriker för vår uppmärksamhet, vår trådlösa anslutning stammar och våra appar hänger sig på grund av hård användning. Dessutom är vi rädda för våra nära och kära och vet inte hur allvarligt den ekonomiska eftersläpningen kommer att drabba oss. I det här scenariot förväntar sig mängden av människor fortfarande att de flesta ska leda våra “team” och leverera exceptionella resultat. Det är en utmaning.

Jag förstår dig helt, för jag är i exakt samma situation. Jag är också rädd för mina nära och kära och min ekonomiska existens. Jag tror också att ”extrema” -händelser (händelser ingen tror är möjliga förrän de händer) är normen snarare än undantaget. Vi vet bara inte vad de kommer att vara och när de kommer att hända. Det vi alla upplever just nu är Volatilitet, osäkerhet, komplexitet och tvetydighet. Men de orden har du redan hört talas om säkert!

Vissa ledare är i panik. Var inte som alla andra, håll dig lugn. Våra familjer och vänner ser upp till oss. De kommer att följa vårt exempel. Om vi kan hålla ett svalt huvud, har de en rimlig chans att härma oss. I tider som dessa behöver människor stabilitet. När allt annat är flyktigt måste vi som deras ledare vara pelaren för styrka och stabilitet för dem. Detta kan uppnås genom att vi agerar som förebilder, och även genom rutiner, processer och tydliga mål. Om vi agerar meningslösa kan våra ”team” falla isär eller drabbas av mental stress utöver nödvändighet.

För att hålla mental stress från dem, måste vi vara avslappnade själva. Använd meditationstekniker och glöm inte att träna, det är användbart för lugn. Låt oss också komma ihåg att även om vi inte vet vad som händer imorgon vet vi vad vi kan göra idag.