Olyckor kan hända vem som helst av oss, frågan är bara hur vi hanterar dem….


Du har varit involverad i din sport längre än du kan komma ihåg. När du har vuxit, så har du styrka, uthållighet och teknik. Du har slitit för att bli så bra i din sport som möjligt och en person att räkna med i tävlingar. Känd för din arbetsetik, konsistens och förmåga att komma igenom i kopplingen, har du varit den som ditt team alltid har kunnat lita på i tuffa tävlingar. Du lever för att träna och utföra. Du har en passion för att tävla. Du platt ut älskar din sport. Det är vem du är!

Då händer det otänkbara! Det verkar ha smugit på dig. Det är inte som det fanns någon större skada eller något. Du kände inte riktigt vad som helst dra, pop eller paus. Kanske kan det ha varit mycket lättare och enklare att hantera om du hade upplevt det. Nej, det var ganska lite mer förtrollande. Efter en stor tävling såg du lite smärta och ömhet i knät. “Inget problem,” tänkte du på dig själv. Du har tidigare behandlat det här. Du avskedar det snabbt som ingenting. Nästa dag i praktiken märker du att din axel fortfarande känns tätt och öm. “No big deal!” Du försöker ignorera det och driva igenom smärtan. När träningen slutar är ditt knä knuffande och du börjar inse att du kanske var lite dumt att ha tvingat dig att arbeta genom smärtan. Den natten, när du inte ens lyfter benet för att sätta på dig strumporna börjar du bli orolig för första gången.

Att se en specialist bekräftar din värsta rädsla. Ditt knä är väldigt dåligt och han säger att du måste vara borta åtminstone två till tre månader! Han hävdar att du har någon form av skelet eller broskskada eller kanske några potentiella ledproblem, men det är alla grekiska för dig. Han vet inte riktigt hur länge det här kommer att ta, men det som han säger nästa får verkligen din uppmärksamhet. Om du inte tar hand om den knät och ger tillräckligt med vila kan du riskera att göra permanent skada. Vad betyder det? Undrar du. Han berättar för dig att om du fortsätter att spela igenom smärtan, kan du äventyra din atletiska karriär! Är han galen? Berättar han verkligen att jag aldrig får spela igen? Hur kunde det vara! Är den här killen seriös eller vad? Hur skulle jag kunna överleva utan min dagliga dos av mitt idrotande?

Om du är en seriös idrottsman och någonsin haft en upplevelse med en skada, vet du att den fysiska skadan du känner bara är en mycket liten del av den totala smärtan som du måste gå igenom i rehab-processen.

Den mentala smärta som orsakas av din skada och den tillfälliga eller permanenta förlusten av din sport kan vara mycket mer förödande än de ansträngda eller sönderfallna ledbanden, drabbade muskler, riven brosk eller brutna ben. Om inte denna typ av smärta är direkt adresserad och “behandlad” kommer din totala återhämtning att vara långsam och ofullständig.

Olyckor kan hända vem som helst av oss, frågan är bara hur vi hanterar dem….