Och så var det humöret ja, hur är det egentligen!

Alla blir vi arga och känner ilska ibland. Det är helt normalt och en sund instinkt, men när ilskan inte kan kontrolleras eller går ut över andra människor inom familjen, bland vänner eller på arbetet – då är det hög tid att göra något åt den. Okontrollerad ilska påverkar både din och omgivningens hälsa negativt.
Vi är inprogrammerade med en instinkt för fara som gör oss beredda att “fly eller fäkta”. Hotet inspirerar känslor och beteenden på ett ofta kraftfullt aggressivt sätt, vilket gör det möjligt för oss att kunna kämpa och försvara oss när vi angrips. Ett visst mått av ilska är alltså nödvändigt för vår överlevnad. Men det gör inte att vi kan vara sura på allt och alla som irriterar eller retar oss. Genom lagar, sociala normer och sunt förnuft finns det gränser för hur långt vår ilska kan föra oss.

Ilska höjer pulsen och blodtrycket. Hormonerna adrenalin och noradrenalin börjar utsöndras och ger mer kraft att agera. En okontrollerad ilska kan ha en negativ effekt på hälsan samt öka risken för hjärt- och kärlproblem som till exempel hjärtinfarkt och stroke eller dålig lungfunktion. – Det mest effektiva sättet att dämpa sin ilska och återta kontrollen är att trappa ner sin andning. Andas djupa, långsamma andetag och låt pulsen återhämta sig. Ett annat sätt att lugna ner sig själv är att upprepa lugna klingande ord eller fraser som till exempel “slappna av” och “ta det lugnt”.

Om du märker att dina arga utbrott påverkar din relation med familj, vänner, medarbetare och till och med fullständiga främlingar negativt, så är det hög tid att förändra ditt sätt att uttrycka din ilska… Kom ihåg att vara rädd om de människor du har dig nära!

Hoppas att du har en underbar dag.
DSC_0488_2