Nu när mörkret kommer smygandes…

När vintern och mörkret kommer kan träningsviljan lätt smita iväg, ögonlocken kännas extra tunga och tröttheten dominera. Då är motion ett sätt att hålla uppe humöret. Det handlar om att få fart på en massa signalsubstanser. Som endorfin, dopamin, och serotonin.

Det är lätt att tappa fart i träningen när vintern närmar sig med mörker och kortare dagar. Kudden lockar lite extra och energin minskar automatisk när dagsljuset försvinner. Men låt inte träningen bli lidande, den är viktig för att du ska kunna behålla energin men också kunna öka den.

Motion i alla dess former frigör nämligen en massa signalsubstanser vilka hjälper till att hålla humöret uppe. Därmed minskar risken för ovälkomna depressionsfrossor. Främst pratar vi om endorfin, dopamin, och serotonin.

Genom regelbunden träning mår vi bättre, och ju bättre formen blir desto vassare blir ofta självkänslan. Fysiskt och psykiskt välmående går alltså hand i hand. Tränar vi och tar hand om kroppen, mår vi också bättre psykiskt. Det motsatta förhållandet gäller naturligtvis också – är vi tillfreds mentalt kan vi prestera bättre.

Tänk också på din sömn. Kroppen mår bäst om den får regelbundna timmar varje vecka. Det går inte heller att ta igen flera timmars sömn på helgen. Sover du fyra timmar extra är det som att du plötsligt flugit till en annan tidszon och du kommer bli trött när du ska tillbaka i rytmen på måndagen.

Försök också avstå från att surfa i sängen eller direkt innan du ska sova. Det har enligt många undersökningar visat sig kunna störa sömnen.

DSC_0080

Tänk även på att se dig för var du springer!