Man kan inte vara alla till lags…

Försöker du ständigt vara andra till lags, men känner ändå att du aldrig räcker till? Gör du allt för dina närstående, men får inget tillbaka? Ta dig ur den klassiska fällan och lär dig säga stopp!
Redan i skolåldern får vi lära oss att det som räknas är våra prestationer. Vi ska vara duktiga, effektiva och ambitiösa, ständigt uträtta och leverera.
– Det spelar ingen roll hur mycket vi åstadkommer, vi känner ändå att vi inte räcker till. Och så klandrar vi oss själva och driver på oss själva hårdare. Så länge vi tror att vårt värde ligger i hur mycket vi åstadkommer och hur duktiga vi är kommer spiralen att fortsätta.

Fyll på din bränsletank
Precis som en bil inte kan köra utan bensin behöver du tanka din motor med bränsle. Fundera över vad du behöver göra för att fylla på tanken. Vad behöver finns i den – och hur välfyllt är det i dag?

Eliminera sådant som dränerar din energi
Ta bort allt som du säger ja till fast du vet att du verkligen inte vill. Sådant som gör dig nedstämd, irriterad och som du bara känner motvilja mot – varför ska du ägna dig åt sådant?

Bemöt omgivningens reaktioner
Om dina närstående är vana vid att du alltid ställer upp, kan de reagera med missnöje när du börjar sätta gränser. Berätta varför du säger nej, så förstår andra att ditt nej till dem egentligen inte alls handlar om dem. Det handlar bara om dig själv och vad du behöver för att må bra.

Bli den bästa versionen av dig själv
Påminn dig om att du inte är elak eller egoistisk när du säger nej till andra. Du säger ja till ditt eget välmående, till din ork, glädje och att kunna vara en utvilad och omtänksam person. Om du vill kunna finnas till hands för dina närstående så måste du prioritera dig själv. Det kan låta konstigt, men ett visst mått av egoism är faktiskt omtänksamt mot andra.

Tänk på det så kommer du ha en mycket bättre dag framöver, må väl mina vänner!.
IMG_0148