Låt inte andra ändra dina tankar – www.johanholst.se

Har du någonsin ändrat dig, struntat i att slutföra något eller gett upp en dröm – allt för att du har varit rädd för vad andra kanske ska tycka om dig? Jag slår vad om att du är en snäll och omtänksam person. Du vill göra folk runt omkring dig lyckliga och du vill att de ska tänka gott om dig.

Det är inget fel på det. Det är en del av att vara emotionellt intelligent och det är en bra sak. Världen skulle vara en hemsk plats om alla bara tänkte på sig själva och struntade i alla andra. Men det kan gå för långt. Om du ständigt är orolig över vad vänner, familj, kollegor och till och med främlingar kan tänka om dig så använder du enorma mängder energi till oro och antagligen håller du också tillbaka dig själv från de mål du verkligen vill nå.

Det är klart att vi alla då och då oroar oss över om vi kan leva upp till andra människors förväntningar. Om man inte har de erfarenheterna är man antagligen sociopat. Det ligger i människans natur att vilja bli omtyckt och accepterad av andra. För en del är den önskan dock närmast en besatthet. De står liksom inte ut med att inte vara älskade av alla och de blir så handikappande att det påverkar deras förmåga att känna lugn både med sig själva och med andra och påverkar med säkerhet vilka vägar de tar i livet. För de människorna är behovet av acceptans så stort att de glömmer sina egna behov och önskningar för att göra det de tror skapar gillande hos andra.

Vilken skillnad gör det för ditt liv att andra tänker saker om dig? Om du bestämmer dig för att göra något modigt och du möts av ogillande – hur påverkar det ditt liv? Tänk efter och kom med något konkret. Ja, du kanske känner dig tillfälligt dum men om fem år eller om fem dagar – hur mycket kommer andras flyktiga åsikter verkligen påverka dig?

Gör dig själv en tjänst och gör som DU vill och inte vad alla andra vill.
Må väl mina vänner.

2015/01/img_0101.png