Klart att alla vill vara lyckliga, men är du redo att kämpa för det?

Alla vill bli lyckliga. Rätten att sträva efter lycka är till och med inskriven i Förenta staternas konstitution. Men vad är det vi jagar egentligen? Och hur vet vi att det vi jagar, vad den nu må vara, är värt all denna ansträngning, alla dessa våndor? Kanske är det så att lycka är en illusion och att vi istället borde sträva efter livet som sådant, att få känna oss levande.

Det går naturligtvis att ändra sina livsstilsvanor på egen hand. Det finns det många exempel på, men nyckeln är många gånger att ställa sig ett antal djupare frågor kring sitt eget beteende. För vem vill jag träna? För vad vill jag träna? För att övervinna träningsolusten och skaffa sig varaktiga rutiner måste man nämligen förstå sina djupare drivkrafter.

Vill du skaffa dig bästa möjliga hälsa utan att träna så är det helt okej, så länge du tar ansvar för den uteblivna hälsan som träning faktiskt ger. Vill du träna för att du tycker det är roligt, så ta ansvar för att den effekt du får härstammar från glädjedriften i dig, inte från det kroppsliga och mentala behovet. Ett optimalt träningsupplägg handlar många gånger om att blanda moment som man tycker är kul för att man är bra på det, med moment som man inte tycker är lika kul, men som man behöver rent kroppsligt eller mentalt. Hur många tycker rehabträning är roligt, liksom?

Så vill du träna för att du vill optimera hälsovinsterna så inse att varje träningspass inte kommer vara roligt. Varje träningspass behöver inte heller vara roligt. Jobba med din inställning och acceptera att ibland bara genomföra ett träningspass med vetskapen om att det för dig över tid mot ett större mål. Vissa dagar kommer du nämligen inte känna för dagens träningspass. Den glädjedrivne gör i det läget något helt annat än att gå till gymmet eller snöra på sig joggingskorna, men för att optimera hälsan över tid bör träningspasset även denna dag genomföras. Det är dessa dagar agnarna sållas från vetet!. Erfarenhetsmässigt vet jag att det ökar viljan att genomföra träningspass på de dåliga dagarna. Ett prestationsmål ger dig en färdriktning och ett kvitto på att du utvecklas.
DSC_0070