Klarar du av att fokusera på en sak i taget?


Det är ett vanligt problem i dessa dagar: växla mellan webbläsarflikar och appar på din telefon, kolla sociala medier och meddelanden och e-post, tänka på de miljoner saker du behöver göra men stänga av dem …

Allt annat än att vara fokuserad på en uppgift i taget.

Och det är svårt att bryta ut från den mentala vanan att byta, bli distraherad, låta apans sinne hoppa från en blank sak till nästa.

Så hur tränar du ditt sinne att hålla dig mer fokuserad? Det är möjligt att bli bättre på att fokusera, men jag rekommenderar inte att man förväntar sig att vara fokuserad någonstans nära 100 procent av tiden. Inte ens 80 procent, och kanske inte 50 procent. Bara mer än nu, vilket är mer än tillräckligt för att se stora skillnader i effektivitet under din dag.

Varför ska du bry dig om det här? Det är bäst att tänka på detta en stund innan du dyker in i någon plan, för när saker och ting blir obekväma måste du veta varför. Annars kommer du att smulas sönder vid den första lusten att byta.

Detta är viktigt eftersom ständig växling och distraktion leder till att din tid blir förbryllad så att dagen går och du knappt har gjort något viktigt. Du har skjutit upp de stora uppgifterna att ta hand om de små, och ännu värre, slösade dagen i distraktioner. Ditt liv är för dyrbart att slösa, så du vill använda dina dagar bättre.

Om du håller dig fokuserad på en uppgift åt gången, åtminstone under en del av dagen, hjälper du att få de viktiga sakerna gjort: skriva, programmera, studera, ta hand om ekonomi, skapa någon form och så vidare. Dessa saker tenderar att drivas tillbaka, men om du håller dig på uppgiften kommer du att öka din effektivitet med de viktigaste sakerna med hopp och gränser.

Om du känner dig stressad av allt du behöver göra, missnöjd med din brist på fokus … så hjälper den här färdigheten dig att vända det på ett stort sätt.

Med den enkla metoden i åtanke har jag några viktiga idéer att dela:

  1. Stäng av ditt internet. Som att koppla bort från wifi eller stänga av routern, eller använd en Internet-blockerare. Stäng av din telefon. Stäng din webbläsare och alla applikationer du inte behöver. Detta är den ideala metoden. Om du behöver Internet för dina studier eller jobb stänger du alla flikar utom den eller två som du behöver för uppgiften och låt dig inte öppna något annat.
  2. Om du stänger av Internet ska du hålla en penna och papper i närheten. Om du har en idé, en uppgift du måste komma ihåg, allt du vill leta upp … skriv den på papperet. Du kan komma till dem senare. Låt dig inte växla.
  3. Låt dig inte rationalisera att avbryta sessionen. Det är lätt att säga, “Jag kommer tillbaka till det lite senare”, men sedan tar du bort det till sent på morgonen, och sedan på eftermiddagen, och slutligen gör du det klockan 20 bara för att säga att du gjorde det. Detta besegrar syftet med övningen. Titta på dina rationaliseringar och fall inte för dem.
  4. Som sagt, det här syftar inte till att vara perfekt. Det finns några dagar när du bara inte kan göra det – för mig är det när jag reser eller har gäster. Om något stort har dykt upp där du inte har tid, stressa inte med att sakna en dag. Kom tillbaka till det så snart du kan. Att oroa sig för att hålla en streck igång är kontraproduktivt.
  5. Om 15 minuter är för långt, ta bara 10 minuter. Om det är för länge gör du fem minuter.
    Öka ditt antal sessioner så långsamt som du kan. Det finns ingen brådska att göra mer. Fokusera på att bygga en solid grund.OK, du har fått tipsen, nu är det praktiska kvar… KÖR!