Känslan som kommer, dags att ändra något.


Ibland vaknar du och inom den första timmen vet du att det kommer att bli en dålig dag. Det hände mig för några dagar sedan, och det har hänt med min flickvän med.
Så jag skulle vilja ta tillfället i akt att få säga att hela denna uppfattning om att ha en “dålig dag” är skit! Oroa dig inte, det här är inte en klyscha, det finns verklig vetenskap bakom den. Låt mig förklara.

En dålig dag är lika verklig som du gör den.
Tänk på det en minut … när är sista gången du haft en dålig dag?
När är sista gången ett par saker hände, inte riktigt som du hade planerat, och du tänkte: “Jag kan inte vänta tills dagen är över!”

Här är saken … det finns absolut ingen sådan sak som en dålig dag i verkligheten.
En dålig dag existerar bara i vår tolkning av verkligheten, som då blir en självuppfyllande profetia.

Frågan blir då, om vi vet att en dålig dag är allt i våra huvuden, varför låter vi det ske?
Varför ger vi in och kastar bort resten av vår dag, helt enkelt genom att acceptera och tro att vi verkligen har en dålig dag?

Svaret: Det är en bekväm över-förenkling.

Hjärnans möjlighet att förenkla, i de flesta sammanhang, är mycket användbar och fördelaktig. Våra hjärnor utvecklar symboler eller abstrakta föreställningar av komplexa idéer som gör det möjligt för oss att koppla samman de representerade idéerna med andra idéer och bygga på dem utan att behöva hålla fullständiga detaljer om varje komplex idé i framkant av våra sinnen.

Med andra ord rensar förenkling våra tankar, frigör våra hjärnor för att dra tilläggsförbindelser och slutsatser från komplexa idéer, data och erfarenheter.

När jag är lite “nere” nu för tiden och har en “dålig dag” så sätter jag mig intill min son och bara tittar han i ögonen…. Sen är det mesta löst!