“Jag ska göra det imorgon”

Har du någonsin hittat dig i en situation där du satte dig ner istället för att göra en viktig uppgift bara för att inse då att dina kläder krävde strykning? Eller att din digitala musiksamling behövde någon seriös omorganisation? Sen finns det den här fascinerande dokumentären om fågelmigration på YouTube som du bara inte kan sluta att titta på. Och eftersom du tittar på en video kan du också gå och göra något att äta medans du kollar, eller hur?

Snabbt framåt några timmar och det är redan sent. Med din viktiga uppgift kvarstår som oavslutad eftersom himlen är blå.

Låter bekant? Då gratulationer, du gillar miljontals andra människor, har upplevt förhalning.

Men vad exakt är förseningen? Många ser det som ingenting annat än ett snyggt ord för latskap eller brist på självdisciplin. Värst av allt bidrar det till känslomässigt stress, ångest och skuld. I de flesta allvarliga fall kan det i hög grad hindra en från livskvalitet. Så även om vi vet att ett år från nu kommer vi att vara samma person som vi är idag, saknar de flesta av oss någon form av empati eller känslomässig koppling till den framtida versionen av oss själva. Och så “delegerar” vi viktiga uppgifter till vår framtida själ utan att vi inser att nuvarande och framtida oss är samma person. Och den personen måste drabbas av konsekvenserna.

Många avskyr saker som de kanske vill ha gjort, eller behöver göra genom att säga “Jag ska göra det imorgon.” Psssst: idag är det redan imorgon så gå upp och slutför den uppgiften på din att göra-lista. Inte bara kommer du att få vad som helst som ”gnager” på dig, du kommer att känna en känsla av prestation och lättnad. Gör det enklare med dig själv med två alternativ. Börja med de mindre mer enklare uppgifterna och gå sen på de stora. Du kan också börja med den svåra uppgiften först och slutföra de mindre uppgifterna, beroende på vad du tycker fungerar bäst för dig. Huvudsaken är att du gör det!