Jag har inte tid!…

Det är den äldsta och enklaste ursäkten i boken: ”Jag har inte tid.”
Vi använder det för ett antal saker, så slumpmässigt och automatiskt, som om vi svarar på att vi glömmer att vi är de som har kontroll över vår tid i första hand!
Vi pratar om tid som om det är någon uppgift utanför vår kontroll.
Visst, det finns några ganska icke-förhandlingsbara skyldigheter och skyldigheter: arbete, vård av barn osv. Som gör att “jag har inte tid”, ursäkten verkar ganska sund. Men ju längre vi blindt tror att distributionen av vår tid är helt utanför vår kontroll, desto latare är vi. För gilla det eller inte – din tid är ditt val, och att agera som det är inte är bara ett sätt att få oss att må bättre för att distribuera det på samma sätt som vi gör.

Vad vi egentligen menar när vi säger ”Jag har inte tid” är ett antal saker:
Jag har inte gjort tid.
Jag vet inte hur jag ska få tid.
Jag vill inte göra tid.
Jag har inte tid att göra det och hålla alla mina andra åtaganden.
Jag är inte villig att offra någon av mina nuvarande prioriteringar för att ge plats för den här.

Vanligt och enkelt: hur vi tillbringar vår tid återspeglar våra prioriteringar. Om något är viktigt för dig hittar du ett sätt (eller så kommer det att hitta ett sätt) att passa det in i ditt schema.
Med det sagt är jag barnlös, singel och fortfarande turen att jobba ett jobb med ett flexibelt schema och jag tycker fortfarande att jag inte har tillräckligt med tid, eller nej, jag har familj, jag tränar och umgås med mina vänner. Ropa ut till de som gör allt med en baby (eller flera), en fru/make, ett heltidsjobb och fortfarande säger ja till volontärarbete, samarbete och ge upp sina få “gratis” timmar för att sitta i sidled vid fotbollsplaner och danslokaler.
Jag har det: vi är upptagna. Väldigt upptagna. Hur ska vi “göra tid” för oss själva när det finns disk som ska tvättas, människor som ska matas, samtal som ska göras och sova för att sova?

Det är inte lätt och det kräver alltid ett slags offer, men du har alltid tid att läsa, gå, springa, måla, bada, träna, ta ett glas vin ensam på verandan – vad du vill göra med den extra tiden är upp till dig, men kom ihåg: det är alltid ett val, och du väljer alltid!