Hur ska jag göra???

I en värld som ständigt kräver små och stora beslut och valmöjligheterna tycks oändliga blir velandet din värsta fiende. Men det går att lära sig att fatta snabba och enkla beslut.

Jag sitter och funderar på om jag skall ta ett beslut som kommer att resultera i en del förändringar i mitt liv och mina utmaningar, vet inte riktigt om det är rätt eller fel att jag gör detta nu. På något sätt så känns det helt rätt för jag har tröttnat lite på vissa saker, men ändå finns det något som säger åt mig att ha is i magen. Det blir något som kallas för beslutsångest och JA jag vet att alla människor upplever beslutsångest, en bra mekanism som minskar risken att vi fattar obetänksamma, felaktiga beslut. Problemet uppstår när de enkla besluten ger upphov till svår ångest som hindrar en i vardagen. Jag måste stå för de saker jag representerar och inte bara känna att jag säger saker för att jag tjänar något på det (visst är det kul att man får pengar och saker men det är inte allt). Det går inte att hoppa över alla beslut, ibland måste man ta tjur­en­ vid hornen även om magkänslan inte håller med.
hurgorjag
Det är två “delar” i hjärnan som styr när man normalt tar beslut. Den ena är pannloben, den del som gör människan unik.
Här sitter vår förmåga att föreställa oss framtiden, planera och hämma impulser. Den andra delen kallas för reptilhjärnan. Den får oss att handla på instinkt, kortsiktigt och emotionellt.
– De olika delarna kan samarbeta eller ren av ”bråka” med varandra. Om jag står inför valet att sätta mig ner och arbeta med en framtidsplan eller sammanställa resultatet från förra veckans säljtävling här på jobbet (där jag vet att det bara tar 20 minuter) så träder reptilhjärnan in och väljer den enklare uppgiften. Inte bara därför att den är enkel, det är också den uppgift där jag snabbare kommer att få belöning. Vi föredrar kortsiktiga belöningar framför de långsiktiga, så är det bara!

Så hur skall jag göra nu, ja det kommer jag nog märka under dagen…