En skön solig måndag, men hur stressigt har man på jobbet?…

Oavsett vilken arbetsplats man är på så måste vi vara ganska överens om att tidsbrist är det som stressar mest, tätt följt av vilket fokus vi ska ha. Och hur vi än organiserar oss kommer vi aldrig att nå fram, för det är så det nya samhället fungerar. Det är uppbyggt så att det alltid blir tidsbrist.

Och ingen har förståelse för att någon annan kan ha det här problemet. Man klagar gärna på att andra inte gör sitt jobb eller vill att andra ska göra något de inte har gjort tidigare. Jag skulle här vilja säga: Ingenting är omöjligt, om man slipper göra det själv.

Vi lever i en så kallad målstyrd värld. Och det har sina fördelar. Men effekten är att arbetet aldrig blir klart. Vi kan alltid göra mer, jobba hårdare, bli mer effektiva. Det här sättet att organisera arbetet gör att vi har arbete 24/7. Och man kan aldrig säga att man gjort tillräckligt bra, för saker går alltid att göra bättre, om man frågar någon annan.

Att jobba på sitt fokus för att få saker gjorda, men att man aldrig kan vara säker på att inte bli avbruten och tvingas stå där med sin frustration är inte bra för hälsan.

Och kan man sedan inte koppla av på sin fritid, var hamnar man då? Visst det gäller att ha en aktiv fritid. Att röra på sig är bra för att dämpa stressen, men den tar inte bort den. Det gör inte heller mindfulness. Fyller man då sin fritid med mängder av andra måsten, då är man illa ute.

Nu vill jag inte lägga skuld på någon enskild, för vi är alla fångade i systemet som det ser ut idag. Så min chef och min chefs chef osv är alla indragna i det här orimliga. Frågan är bara vad man ska göra åt problemet?

Hoppas att ni får en underbar måndag på jobbet mina vänner…
IMG_0754