– Det är mörkt och halt ute!….

Vinterns långa, mörka nätter, snö och kyla och förrädisk körning och vandring kan vara en utmaning för någon. Men för benamputerade, som inte kan känna en eller båda benen, kan det vara en ännu större utmaning att navigera i snö och is. Lägg till att många amputerade är äldre vuxna för vilka ett fall kan vara särskilt farligt, och riskerna med vinterväder är faktiskt signifikanta.

Så här är några tips för amputerade på hur man hanterar vinterns utmaningar:

1.Sätt broddar eller annat grepp på dina skor. För dem med förlust av lägre kroppsdel är det svårt att mäta hur mycket dragkraft du faktiskt har på en halkyta. En bra, glidande klämma, broddar eller grepp kan vara en livräddare. Finns många bra alternativ på marknaden.

2.De finns de som har 50 ord för snö. Här i Sverige behöver vi inte analysera vår snö så fint men det kan fortfarande hjälpa dig att veta hur olika snötyper kan påverka din gång. Att ”stampa” på en typ av snö för extra dragkraft kan få dig fast i andra snöförhållanden. På smidig, tätt packad snö, försiktigt fördela din vikt mellan häl och tå och håll en bra, fast bas under dig för balans. Lyft dina ben för varje steg när du är i djup snö för att undvika ett fall som kan uppstå genom att dra din lem genom driften.

3.Lita inte på behandlade ytor. Även ett område som ser säkert ut – det har behandlats med sand eller bergsalt att avlägsna is och snö – kan vara förrädiskt för amputerade. Allt som kommer mellan din protes och en fast, stabil yta har potential att kasta dig avvägning. Steg försiktigt, och om du kan, använd extra stöd.

4.Lita inte på din protes allt för mycket när du är ensam. Har du någonsin lagt märke till hur förare tycks glömma hur man kör i snö? Samma sak kan hända med en amputerad. Du kan ha total förtroende för din protes och dina egna förmågor under vår, sommar och höst, men sen kom vintern, och då plötsligt förändras allt. Så det kan inte skada för att använda lite extra stöd. En käpp, krycka eller vandringsstav kan lägga till lite extra stabilitet, vilket kan vara särskilt viktigt för bilaterala amputerade.

5.Vad gör du om du faller. Förutsatt att du bara har tagit en lätt halkning och fortfarande kan röra dig utan smärta, rulla över på magen och använd dina händer eller underarmar för att stödja dig. Om du är en ensidig benamputerad, använd hela benet för att balansera och höja dig själv. Om du är dubbelamputerad, balansera på knäna och höja dig till en stående position.

Slutligen var försiktig med den tid du spenderar i kylan. Extrem kyla är särskilt farlig för äldre, som känner av förändringar i temperaturen mindre och vars långsammare metabolism ofta skapar mindre kroppsvärme!

Var försiktiga där ute mina vänner!