Den stressiga vardagen i dagens samhälle!

Många av oss ser livet som en rutin. Vi styrs av borden och måsten, istället för att tänka utifrån vad vi själva vill och vad som är viktigt för oss. Små förändringar i vardagen kan hjälpa både oss själva och andra att må bättre. Hur många av de här sju sakerna gör du i din vardag?

1. Visa tålamod
Vårt tålamod prövas varje dag. I morgontrafiken, i kön till kassan, eller genom en person som hindrar vår väg framför oss. Möt de dagliga utmaningarna med medkänsla och ett djupt andetag. Upplev skillnaden i kroppen.

2. Tacka dig själv
Vi är bra på att tacka varandra för de små gesterna vardagen. Men när tackade du dig själv senast? Ställ dig framför en spegel och le mot din egen spegelbild. Uttryck din tacksamhet med några enkla ord. Tacka dig för vad du åstadkommit under din livstid, tacka dig för dina goda egenskaper och tacka dig för din strävan att må bra. Du av alla människor förtjänar uppskattning!

3. Säg “Jag älskar dig”
Vi mår alla bra av att få höra “Jag älskar dig”. Ändå har vi svårt för att säga de här tre små orden tillräckligt ofta. Istället tar vi våra kära förgivet, tills de inte längre finns med oss. Ring tre människor som du bryr dig om och berätta hur mycket du älskar dem. Att sprida kärlek är en gåva – ju mer du delar med dig av den desto mer kommer du att få.

4. Ta dig tid för stillhet
Våra hektiska scheman tillåter inte mycket egentid. Vi tar hand om arbete, hem och familj, men glömmer ofta bort oss själva. Ta 30 minuter av din dag och gör något du tycker om. Ta en promenad, skriv ner dina tankar eller meditera. Gör det som hjälper dig att komma i kontakt med dig själv.

5. Tänk dig in i någon annans situation
Ofta är vi snabba med att döma och kritiserad andra. Men vi kan inte förstå en annan människa förrän vi varit i hans eller hennes situation. Stanna upp en stund nästa gång du blir irriterad på en person och fråga dig själv “Vad vet jag om vad den här personen har gått igenom idag?”. Visa medkänsla.

 6. Släpp taget om ditt förflutna
Att frigöra sig från negativa erfarenheter i sitt förflutna är lättare sagt än gjort  Men det är något vi behöver lära oss för att komma vidare. Förlåt både dig själv och andra för tidigare misstag. När du befinner dig i en situation som väcker jobbiga minnen till liv, påminn dig själv om att det hände då, och att det aldrig behöver hända igen. Föreställ dig istället en positiv händelse i framtiden.

7. Skriv ner dina mål
Skriv ner en lista med dina behov och önskningar. Den kommer hjälpa dig att se vad du behöver göra för att komma vidare. Sätt sedan mål på vad du ska uppnå det närmsta året. Var ärlig mot dig själv och sätt realistiska mål. När du sedan står inför viktiga beslut kan du använda listan för att kontrollera att de överensstämmer med dina önskningar.