Blir man “gladare” av detta…


Den svåraste delen av ett träningspass kommer ofta under de 20 minuterna som leder till din faktiska rutin, när du byter ditt sinne cirka 15 gånger och ger upp 15 skäl till varför du inte vill svettas, innan du tvingar dig att slutligen göra det (förmodligen för att du kommer bli debiterad för den missade klassen om du gör ett försvar). När du faktiskt är mitt i att arbeta upp en svett, tenderar den att känna sig ganska bra. Självklart vet du förmodligen redan om magi av endorfiner, men vetenskapen bakom varför tränar gör dig glad är lite mer komplicerad än det.

Människor beskriver vanligtvis de positiva effekterna av ett träningspass på ditt humör i samband med din kropps frisättning av endorfiner under träning, men det mäter inte egentligen hela bilden. När du tränar känner din kropp först den fysiska aktiviteten som en typ av stress, vilket leder till kamp-eller-flygreflexen, ett evolutionärt svar som din kropp har inför risken. Vid denna tidpunkt händer två saker: Din hjärna släpper ut endorfiner, som är avsedda att bekämpa känslan av stress, liksom ett protein som heter BDNF, vilket också är avsett att skydda din hjärna från den stressen.

Men innan du börjar planera i en två timmars träning varje dag för att hämma upp så många av dessa goda vibbar som möjligt, ta en mental kontroll: För mycket träning kan vara en dålig sak för ditt humör, tänk på det!