Är du omgiven av idioter?

Vi människor har olika kommunikationsstilar. Om vi blir medvetna om hur vi kommunicerar gör vi oss lättare förstådda. Råkurr i vardagen blir annars ofta resultatet när kommunikationen är dålig människor emellan. En del hävdar på fullaste allvar att de är omgivna av idioter. Somliga mer än andra, lustigt nog. Och visst kan det vara ett problem att komma överens med andra ibland. Har du till exempel någon gång försökt resonera med din partner och ingenting gick som du tänkt dig? Eller i förvirring lämnat ett möte med känslan att du sannerligen inte begrep dig på de övriga i rummet? Och värst av allt: vissa verkar aldrig fatta vad du säger – hur tydlig du än är. Lite i taget visar sig idioterna både här och där.

Varje dag träffar man personer som är nedstämda, ledsna, otrevliga eller bara negativt laddade. Det är lätt att känna hur en negativt laddad persons energi smittar av sig på en själv. Dessa personer finns överallt, på bussen, på jobbet, i skolan eller i mataffären. Du kanske till och med tänkte på några bekanta eller närstående när du läste orden. Eller du kanske till och med tänkte på dig själv.Att vara en sådan person är inte lätt, och det kanske till och med upplevs som hopplöst eftersom ”det är sån jag är”. För många personer är detta en ursäkt för att inte utvecklas som person, eftersom man vill vara ”sann mot sig själv”. Man vill inte bli en gladare person eftersom man identifierar sig som en bitter och småsur person. Oftast används samma ursäkt till en mängd andra saker också.

Skämt åsido. En etablerad metod att begripa sig på andra människor är att få klart för sig vem man själv är. Definitionen på social kompetens är förmågan att förstå och förutse det egna beteendets inverkan på andras beteende. Om detta är sant handlar det alltså om självinsikt. Det är en fullkomligt förfärande tanke att vandra genom livet och hela tiden tycka att man är omgiven av människor som det inte går att samarbeta med. Det skulle göra mina egna möjligheter i livet så otroligt begränsade.
IMG_0073