Är du dig själv?

10402025_901439886564404_5141249907717507664_n
Var dig själv 
kan vara det slitnaste rådet någonsin. Oavsett vad det gäller (arbetsintervjuer, utmaningar, dejter eller själva livet) får vi höra att vi ska vara oss själva. Det är förvisso sant, men det är ett uselt råd.

För ”vem är jag?” är en stor och omfattande existentiell fråga. Vi kan inte förutsätta att alla hittat svaret på den. Och det är inte helt enkelt ens när vi försöker. Hur ska jag kunna veta vem jag är i en värld som konstant uppmanar mig att jämföra mig med andra? Så länge jag jämför kommer jag ha mer fokus på min omvärld än på mig själv (världen är mycket större än jag och alla andra är så många).

En grundförutsättning för att kunna vara du är förstås att du vet vem du är, och vågat titta efter tillräckligt noggrant. Något vi sällan uppmuntras att göra. Många har inte ens koll på sina styrkor, och tycker till och med att det är obehagligt och svårt att tala om sig själva i positiva ordalag.

Hur i hela friden skulle vi kunna vara oss själva när vi inte ens ser oss själva klart, och det enda vi ser någorlunda klart är det vi inte uppskattar och värdesätter?

Istället för var dig själv skulle jag vilja säga lär känna dig själv.

Det krävs stort mod och ansträngning för att hoppa av jämförelsekarusellen och reflektera mer över vad som känns sant för just dig – oavsett andras bild av dig, och oavsett hur andra människor har det, gör eller ser ut.

Det luriga är att vi hela tiden växer och utvecklas, så även när vi fått lite ordning på oss själva kommer bilden förändras. Men någonstans måste vi ju börja.

Ett bra ställe att börja på är att ge dig själv tillåtelse att vara annorlunda. Att vara du helt enkelt, för det är samma sak. Du behöver inte vara som alla andra, och du kan inte vara det. Precis som att det inte finns någon annan som kan vara du.

Det innebär att om du inte ger uttryck för dina tankar, drömmar, styrkor, projekt och äventyr kommer världen gå miste om det för all framtid. Andra kan göra samma saker, men det kommer inte bli likadant. Ingen annan kan vara du eller leva ditt liv.

Må väl mina vänner!