alltså det här med “spektakulära rån”

Nu kommer jag glida från mina vanliga ämnen här, men i brist på att jag inte har kunnat träna så har jag surfat runt otroligt mycket. Och man hittar faktiskt intressanta saker ibland, onödig fakta kan tyckas men väldigt intressant läsning. Och det var just en sak som jag fastnade för och det var “spektakulära rån”, dvs rån som kanske inte skulle ha kunna gjorts (inte i dagsläget i vissa fall).
Det var så fascinerande så jag gjorde en liten top 10 lista som ni kan läsa här nedan (så nu har ni lite att göra i 5 minuter), som sagt så tillhör detta historia och självklart skulle vissa av dessa kupper vara helt osannolika idag!

10. Helikopterrånet (2009): 39 miljoner kronor
Under natten till den 23 september 2009 stals en helikopter från Roslagens helikopterflyg i Norrtälje. Via taket tog sig rånarna in i G4S värdedepå i Västberga i södra Stockholm och kom över ett byte så stort som 39 miljoner kronor. För att hindra polisen hade fotanglar placerats ut i Västberga-området och ett bombliknande föremål hade ställts vid Stockholmspolisens dåvarande enda helikopterbas i Stockholmsområdet, i Myttinge på Värmdö, vilket under flera timmar hindrade de två polishelikoptrarna från att lyfta och delta i rånarjakten. Ingen del av bytet har ännu återfunnits.

9. Great Train Robbery (1963): US$ 74 million
Den stora är kuppen mot tåget mellan Glasgow och London i England 1963 anses vara världens mest berömda rån. Ronald Biggs och några andra rånare tvingade ,utan att använda eldhandvapen, lokföraren att stanna tåget på natten den 8 augusti. Tåget tillhörde det brittiska postkontoret och bytet som var 124 postsäckar motsvarar nästan 600 miljoner kronor i dagens penningvärde. Biggs dömdes men flydde till Australien och sedan Rio de Janeiro där han levde jetset-liv innan han frivilligt återvände till England 2001. Han fängslades omedelbart men släpptes år 2009 av humanitära skäl.

8. Schipol Airport (2005): US$ 118 million
De två rånarna hade stulit KLM lastbilar och uniformer för att få tillträde till gods området inne på flygplatsen. Dom prejade en lastbil tills den stannade, tvingade ut föraren, hoppade in och körde därifrån. Lastbilen hade en last innehållande 118 miljoner US dollar värt av oslipade diamanter. Diamanterna återfanns aldrig.

7. Boston Museum (1990): US$ 300 Million
Klockan 01:24 på natten den 18 mars år 1990 så knackar två personer utklädda till poliser på dörren. Av någon ofattbar anledning så släpper vakterna in männen i museet. Utan att använda vapen lyckades rånarna övermanna vakterna och binda fast dom i källaren. Under 90 minuter gick dom sedan runt i museet och valde noga ut vilken konst dom ville ta med sig. Dom stal konst för 300 miljoner US dollar och däribland tre stycken Rembrandt målningar. Innan dom gick tog dom dessutom med sig banden till övervakningskameran.

6. Banco Central in Brazil (2005): US$ 69.8 million
Ett gäng bestående av ett tiotal rånare grävde under lång tid en tunnel från ett hus in till Centralbanken i staden Fortaleza. Grannarna misstänkte inget eftersom en byggfirma hyrde huset. Tunneln var 78 meter lång och luftkonditionerad. Under helgen 6-7 augusti bröt de sig in i banken och fick med sig sedlar till ett värde av 630 miljoner kronor.

5. Drumlanrig Castle (2003): £ 50 million
I augusti 2003 gick två män med I en allmän guidad tur hemma hos hertigen av Buccleuch i hans slott i Skottland. Mitt under turen övermannar dom guiden, avväpnar larmsystemet och plockar ner Leonardo da Vinci´s tavla Madonna with the Yarnwinder från väggen och hoppar ut genom köksfönstret.

4. Graff Diamonds in London (2009): US$ 65 million
Rånarna anlitade en professionell make-up artist för att förändra sitt utseende med hjälp av peruker, latexmasker och förändrad hudton. Maskeringen tog 4 timmar och make-up artisten var under vetskapen att det var för en musik video. Rånarna kom över 43 stycken ringar, halsband, armband och klockor till ett värde av 65 miljoner US dollar. Inga av juvelerna har återfunnits.

3. Sheppards Broker in London (1900): £ 593 million
En dag gick budbäraren John Goddard på en lugn gata i London för att leverera en portfölj till en finansmäklarfirma. Plötsligt springer en person förbi och rycker portföljen och försvinner. Rånaren hade förmodligen mer tur en någon annan människa på jorden den dagen då portföljen innehöll innehavarskuldebrev till ett värde av £ 292,000,000 och 301 stycken obligationer som värderas till omkring £ 1 miljon styck. Rånaren kom undan med det.

2. Central Bank of Iraq (2003): US$ 920 Million
I mars 2003 går Saddam Hussein´s son Qusay tillsammans med en oidentifierad man in i banken med en handskriven lapp från pappa Saddam om ett uttag i den högre klassen. Senare hittas 650 miljoner US dollar i en av Saddam´s väggar. Detta rån betraktas som det hittills största rånet i världen.

1. Louvern Museum (1911): Priceless
Konstkuppen mot Louvren i Paris 1911 är kaxigaste brottet i historien. Den 21 augusti gick den tidigare anställde Vincenzo Peruggia helt enkelt fram till Leonardo da Vincis Mona Lisa när ingen såg på och plockade ner tavlan från väggen. Utan att någon märkte stoppade han den innanför kläderna och gick ut ur museet. Först två år senare återfanns konstverket när en konsthandlare tipsade polisen och Vincenzo Peruggia greps.

7847-645x525