Var inte så orolig, se möjligheterna!…


Hur vi väljer att starta en ny dag kan vara vårt enda effektivaste sätt att påverka att ha en bra dag. Vakna med en positiv utsikt, hoppfull om vad som finns för oss, upphetsad över de många möjligheterna leder oss ner en väg. Bekymrad över vad vi måste få gjort, oroliga över att ha tillräckligt med tid att göra det, förvirrad över bästa sättet att få allt gjort är en helt annan situation. Och oftare än, när vi börjar vägen ner, brukar vi hålla fast vid det. Riktningen är upp till var och en av oss och de första stegen vi tar varje dag kommer att diktera vilken väg vi äntligen följer.

När vi är igång, tenderar livet att slå oss på huvudet och trots våra bästa planer och förberedelser lär vi oss bättre att förvänta oss det oväntade. Allt från en av barnen som är sjuk på måndagsmorgon till överdriven pendlande trafik på väg till jobbet till strömavbrott och datorerna är nere, räkna med att varje dag är full av överraskningar. Hur vi väljer att hantera dessa överraskningar kommer i hög grad att påverka vilken typ av dag vi har. Det är lätt att komma fast i negativiteten och förlora det positiva perspektivet som vi började med. Hur kan vi vara positiva och avvärja negativitet när det kommer till vägen? Det handlar om attityd.

Att ha en positiv attityd är inte något knep som kan läras genom att läsa en bok eller lyssna på en video. Möjligheten att vara positiv trots allt som händer runt oss kan inte köpas i en butik. Det är ett livsstilsval som kräver noggrann uppmärksamhet och konsekvent ansträngning. Vi känner alla människor som verkar vara ständigt positiva, optimistiska och energiska. Deras leende är smittsamt och vi vill suga lite i sin glöd. Och i allmänhet önskar vi att vara som dem – åtminstone lite – om vi på något sätt kunde. Finns det en karta någonstans att rikta oss mot den vägen som gått av de positiva människorna? Kan det inte finnas en karta men det finns några tips som kan hjälpa oss att starta resan….

När du vaknar, innan du går ut ur sängen, ta en stund för att lösa dina tankar och komma in i rätt sinnesstämning. Låt inte orosklockan börja tippa, utan ta långsamt, jämnt andetag och kontrollera dagens takt. Du bestämmer. Börja inte hysa om det förflutna som du inte kan ändra. Och bli inte alltför bekymrad över framtiden som kommer att visa sig i rätt tid. Fokusera just nu, det här ögonblicket, och börja med en bra start!