Snart jul, en fin tid för vissa!

När julen närmar sig, blir hetsen att köpa julklappar, fixa mat, gran, ljus, after eight osv, nästan hysterisk. Folk kämpar för att anordna en fin och mysig julafton med nära och kära. Samtidigt sitter det en pojke/flicka någonstans i landet som är skräckslagen, han/hon har haft ångest enda sedan sista skoldagen innan jul. Han/Hon vet att det inte kommer bli någon varm och trygg jul, utan en jul fylld av ångest, alkohol, skrik, sparkar och slag.

I en annan del av landet sitter en pojke/flicka i ett fönster och tittar rakt över gatan, i fönstret ser han/hon hur familjen i huset mitt emot håller på att klä granen. Glitter, julgranskulor och julgransbelysning gör trädet så vackert. Själv vet han/hon att de inte kommer ha någon gran i år heller, mamma måste ha sin “vuxensaft” för att hon ska orka ta hand om honom/henne.

Ca 350 000 barn och ungdomar lever i liknande situationer som jag fantiserat ihop här ovan, många av dessa barn och ungdomar har det säkert värre, men jag har inte förmåga att författa ihop fler exempel eftersom jag blir så fruktansvärt illa berörd av dessa historier. Alkohol, misshandel, missbruk, fylleslagsmål och mycket annat är vad dessa barn och ungdomar måste utstå. De ser inte fram emot julafton med den iver och sprittande glädje som de övriga barnen gör. De känner ångest, skräck och vånda. Jag blir ledsen och otroligt arg och illa berörd när jag tänker på det, tyvärr är det inte många andra i vårt välfärdssamhälle som faktiskt skänker en tanke till de barn som aldrig får uppleva en varm och fridfull jul. Hade jag fått chansen att förgylla ett enda barns jul, så hade jag med glädje gjort det, hade jag bara kunnat hjälpa ett endaste barn att känna trygghet under julen, då hade jag gjort det. För jag vill se de här barnen, jag vill trösta dem, hålla de i min famn och visa att det finns något annat än en jul av missbruk, misshandel och alkohol, jag vill ge de en jul att minnas.

Jag är välsignad med fina jular, jag har aldrig behövt utstå det jag precis skrivit om, därför vill jag hjälpa de barn som har det jobbigt under julen, att få känna den gemenskap och kärlek som julen faktiskt handlar om. Allt är inte julklappar och mat, julen handlar inte om att få de häftigaste prylarna eller de finaste leksakerna; julen handlar om gemenskap, kärlek, trygghet.

Så innan ni sätter er till bords den 24:e december, skänk en tanke till de som inte har det ni själva har: trygghet, gemenskap och kärlek.

Må väl mina vänner!