Kampen för fokus är en som jag har dagligen. Och kampen slutar aldrig.


Jag är alltid nyfiken på hur andra människor är produktiva, fokuserar på vad som är viktigt och avslutar vad de börjar.

Det finns så många saker jag kan göra, det kan vara värt det. Och det finns alltid en flod av intressanta saker som passerar min nyfikenhet. En rolig video på Facebook, en intressant artikel på Twitter, ett nytt tillfälle i min inkorg.

Kampen för fokus är en som jag har dagligen. Och kampen slutar aldrig.

Dagens första kamp bestämmer ofta hur resten av dagen kommer att spela ut. Om jag kan motstå frestelsen att bli sugen på att kontrollera e-mail på morgonen, kan jag ofta få något meningsfullt åstadkommit genast. En snabb vinst på morgonen sätter rätt ton för resten av dagen.

Jag ska erkänna, det här är inte alltid lätt för mig. Ibland kämpar jag för att inte kontrollera e-post eller Facebook. Men om det finns en hög hävstångseffekt som jag har utvecklat, så är det här.

Om du arbetar med att utveckla dina “fokusmuskler”, skulle jag börja med denna enkla övning och behärska den innan du fortsätter.


Den svåraste delen är ofta att börja. Jag har funnit att det är särskilt svårt för mig att börja när en uppgift är svår eller komplex. Ju mer betydelse och vikt en viss aktivitet har i mitt liv eller företag, desto mer verkar jag avstå från att börja. Men om jag bara kan flytta på det, även om det är några minuter, tenderar det att bli lättare.

Eftersom jag vet det här om mig själv, istället för att tänka mig att slutföra något, löser jag mig själv för att börja. Ju oftare jag börjar, desto lättare saker blir färdiga. Att övervinna de första tröghetsmomenten är den största utmaningen (precis som att komma igång på en körning eller det första trycket att få en bil att flytta). När sakerna rör sig är momentum på din sida.

När saker är lite ”oklara”, försöker jag fråga “Vad behöver man göra bredvid detta projekt framåt?”

Ibland planerar man svaret, ibland ringer eller skickar du ett mail, eller skapar en översikt. Vad som än är, definierar jag det och börjar sedan.

Om jag inte bryr mig om vad jag gör är det mycket osannolikt att det någonsin kommer att hända. Jag har en mycket låg nolltolerans för att göra saker jag inte tycker om att göra. Det är ganska omöjligt för mig idag. Jag måste ständigt se till att det jag gör är i linje med min anledning och relaterar till min långsiktiga vision. Utan det har vad jag gör just nu inget sammanhang.

Så mycket som möjligt försöker jag spendera de första minuterna av min dag och tänker på det liv jag skapar, de människor jag tjänar och varför jag bryr mig om vad jag gör. Att hålla dessa saker framför mig gör att jag blir synkroniserad med min anledning.

Vad hjälper dig att göra saker gjort?