Ibland vill man en sak, och det kan vara riktigt mycket….


Varje dag pratar jag med någon som vill ha något otroligt mycket: en söker sin första branschforskningsroll eller en applikationsforskare som känner att hennes öde är att bli en av företagets högt betalade regionala försäljningschefer. Detta sträcker sig upp i karriärstegen, där vicepresidentkandidater för VD-jobb som jag rekryterar för att leverera presentationer på vad jag skulle kalla en feberhöjd.

Ibland vill vi ha något väldigt, väldigt illa. Problemet är att det ofta visar det.

“Om jag önskar det, kommer jag att uppnå det” är en vanlig mantra av positiva tänkare. Det första steget är att göra så något händer i livet – och i din karriärs mikrokosmos – är att förstå exakt vad det är du vill ha. Men framgång uppnås inte bara av önskan; det måste kopplas till en plan och med en annan faktor som kan påverka din framgång: Avskildhet. Avskildhet är tufft när du känner att din framtid rider på om du landar jobbet eller ej.

Du har identifierat ett mål. Du har planerat hur du kommer dit. Din plan består av en rad steg du har möjlighet att slutföra. Du vet att andra människor har gjort samma övergång, på ungefär samma sätt. Det är bra – men du behöver fortfarande lust, för att uppnå ditt mål kommer att kräva hårt arbete och ett långsiktigt engagemang. Mycket få kan uppnå något svårt utan önskan.

Önskan är dock som bensin; det kan brinna för varmt. Det är också som ett smörjmedel; Det kan smörja växlarna, men om du har för mycket, blir det haltigt och svårt att hålla fast vid. Det visar inte heller mycket bra, eller inte alltid.

De som har varit på andra sidan intervjudisken kan berätta för dig hur alltför engagerat i din framgång kan negativt påverka dina chanser att få jobb. Att ha för mycket uppenbar känslorridning på resultaten hamnar ofta inte bra….

Så jag får bara kämpa på och hålla ut, det kommer ska du se Johan!