Hur än kroppsidealen ser ut, så har du en kropp som är fantastisk och värd att tas om hand.

Det är den ständiga stressen och oron över att inte räcka till som kan utvecklas till olika sjukdomar. Blir man aldrig riktigt nöjd går stressen heller aldrig över – och då kan det påverka ens hälsa. Social ångest, dåliga relationer och depression drabbar oftare dem som aldrig bli nöjda. Utbrändhet är ett tillstånd där prestationsångest och höga krav ofta finns med i bilden.
En ständigt missnöjd person riskerar också att helt tappa motivationen.
– Är man ständigt rädd för att göra fel kan det i det långa loppet bli så att man hellre väljer att inte göra någonting alls!

Kan det inte vara en bra egenskap att alltid sträva efter att bli bättre?

– Jo det är ju klart, men vill man bli riktigt, riktigt bra kan man inte vara fixerad vid att alltid vara felfri. Då måste man våga släppa på kraven och göra fel ibland, så att man kan få kritik och bli bättre.

Vad kan man då göra om man går runt och är ständigt missnöjd?

– När man gjort någonting kan man efteråt göra ett medvetet försök att fokusera på det som gick bra, och försöka se sina styrkor.
Har man en vän eller arbetskamrat som är drabbad ska man försöka hjälpa honom eller henne att se det som är bra, även om det är svårt.
– Den som är fokuserad på bristerna har ofta svårt att ta in information om det som är positivt, och som vän är det bra att veta att det kan vara så. Man får betona det positiva lite mer, och vara väldigt konkret.

Några vill ha större muskler, andra vill bli smalare, ha längre ben eller större bröst. Många är missnöjda med någon del av sin kropp. Varför är det så? Vem bestämmer egentligen vad som är en fin och bra kropp?
Överallt i reklam, tidningar och filmer kan man se snygga och lyckade personer som ofta ser ganska lika ut. I de vanligaste reklambilderna är tjejerna ofta smala. Killarna är ofta långa och har stora muskler. De flesta modellerna har ljus hudfärg. Ingen har någon funktionsskillnad. Ingen verkar ha finnar. Såna bilder finns överallt. Det kan nästan verka som om det fanns ett enda rätt sätt att se ut.
Det är lätt att börja jämföra sig med de personerna, och tycka att det är något fel att inte se ut som de. Även om du säkert vet att bilder ofta är fixade med datorns hjälp, kan det vara lätt att glömma det och verkligen tro att många ser ut så.
Självklart är det bra om du tar hand om din kropp och sköter din hälsa. Men du ska inte behöva gå runt och vara missnöjd med din egen kropp.
Det bästa är att strunta i att försöka se ut som en modell, atlet eller världsberömd jättesnygg skådespelare. I stället kan du fokusera på vad som är fint och bra med den kropp du har. Allt den kan göra, allt den kan känna. Hur än kroppsidealen ser ut, så har du en kropp som är fantastisk och värd att ta hand om.
IMG_0360.PNG