Det här anser jag vara starkt!

Jag satt och surfade runt lite igår och blev påmind om att man hör gång på gång att psykiskt sjuka människor är svaga individer som “inte bara rycker upp sig”. För alla vet ju att en depression är någon man väljer att ha och som går över bara man bestämmer sig för att man vill det..eller hur var det nu igen?
Det är lite som att säga till någon med amputerade armar..”Det är ju jättelätt att skriva. Du måste vara en svag människa. Bara bestäm dig för att du vill skriva så ska du se att det går, allt hänger på din vilja”
Ja, För dig med dina armar i behåll så är det en enkel sak att skriva! Men någon som inte har armar måste hitta nya vägar och det kommer aldrig bli lika lätt att skriva ett brev för den utan armar som det är för dig som har dina armar i behåll….Det är lätt att vara “stark” när man aldrig haft några motgångar. Det är lätt att rycka upp sig om man är deppig över vädret. Det är inte de samma som att folk med riktiga psykiska sjukdomar är svaga för att de inte kan rycka upp sig!
När man lever med diverse olika diagnoser och har varit med om svåra saker i livet så måste man vara stark för att orka fortsätta kämpa. Jag har behövt vara stark på mitt eget vis. Jag har fått kämpa för saker som andra inte behövt kämpa för.
Jag anser mig vara stark eftersom jag trots motgångar fortfarande har förmågan att skratta. Jag är stark för jag tar mig upp ur sängen på mornarna. Jag är stark för att jag aldrig har gett upp!
Den som är starkas enligt mig är den som inte har något val. Jag kan inte välja om jag vill kämpa i livet eller ej. Mitt liv är alltid svårt och jobbigt och det är många gånger en enorm kamp bara att gå upp och borsta tänderna.
Jag har både psykiska och fysiska hinder som påverkar mig i min vardag.
Ni som säger till mig att jag är en svag människa..Vad har ni någonsin behövt gå igenom? Vad är det som gör er så starka? Att ni haft turen att inte drabbas av psykisk ohälsa?
Låt mig berätta någonting. Man är inte stark för att man råkar födas frisk och gå igenom livet utan större motgångar!
Att vara stark innebär inte att ha ett lätt liv och klanka ner på andra som har det svårt. Det är för mig den totala motsatsen till stark faktiskt!
140512_Johan_Holst_10