Att det skall vara så problematiskt!

Det här med träningsmotivation är en svår nöt tycker jag. Det är så individuellt och så beroende av livssituation, årstider, mål, stressnivå, jobbsituation, familjesituation och så vidare och så vidare. Allt runtomkring mig påverkar min träningsmotivation på ett eller annat sätt, olika mycket vid olika tillfällen. Jag tror att vi alla kommer i svackor någon gång. Jag tror rent av att svackor kan vara nyttiga för just motivationen. Man måste tillåta sig att ha svackor då och då.

Vi har alla dagar där vi hellre ligger i soffan med en kopp te och tittar på TV istället för att träna. Ibland blir dessa dagar till veckor och månader. Till exempel efter en stor tävling eller ett uppnått mål kan luften lite gå ur en. Man kanske går in i en lite lugnare period brukar och då kan motivationen dippa lite ibland. Hur gör jag för att hålla motivationen uppe då? Det är inte alls säkert att detta fungerar för dig, men det fungerar för mig.

Ha ett tydligt mål med träningen
Jag får bäst flyt i träningen om jag har ett klart mål att jobba mot. Det kan vara ett lopp, antal sprugna kilometrar per år, antal pass på en månad, milen på en viss tid eller liknande.

Jag har inte alltid mål uppsatta. Jag kan absolut ha perioder med bara mysträning som jag kallar det för. Men då har jag lite svårare att få till tillräckligt mycket träning för att känna mig nöjd. Dock känns dessa perioder nödvändiga ibland. De blir lite av viloperioder för kroppen och boostar motivationen rejält.

Träningsplanering
Jag har gjort en planering på veckonivå för min träning. Det gör det mer överkomligt tycker jag. Lättare att se framåt utan att det känns så betungande, samtidigt som jag ofta taggar till och vill ha en bra vecka. Jag tar liksom en vecka i taget vilket gör det mer hanterbart.

Vila
Jag tillåter mig att vila när det känns som att kroppen behöver det. Träningen får inte bli ett stressmoment. Det ska vara ett sätt att koppla av och hämta energi. Därför tillåter jag mig att ha svackor ibland. Jag inbillar mig att det rentav kan vara nyttigt ibland.

Jag skulle kunna radda upp ett gäng punkter till som kanske kan bidra till att träningsmotivationen håller i sig. Men jag vill samtidigt bespara er ett inlägg som är lika långt som ekvatorn. Så jag tror jag nöjer mig där.