Nu ska vi ändra detta, bara ställa om vårat FOKUS!


Att förlora en ledning i en tennisspel kan vara en mycket frustrerande upplevelse. Du kan förlora en ledning på 40: 0 i ett spel eller 5: 1 game i ett set, och sedan förlora matchen. Som du antagligen kan gissa, är anledningen till detta allt i sinnet; och även om det kan finnas många anledningar vi förlorar en ledning, är # 1 anledningen att vårt fokus (tankegång) ändras någon gång i matchen.

Vi går före vår motståndare (t ex 40: 0 eller 5: 2) och vi börjar tänka att vi inte vill förlora ledningen. Det verkar ganska logiskt och inte så farligt, men det här är en av de största mentala tennisfallen som du kan falla in i.

När vi fokuserar på vad vi vill ha!
Det här är därför det här inte fungerar: du var mycket sannolikt fokuserad på hur du vinner poäng upp till den punkten när du insåg att du ledde och att du hade en chans att vinna. Du ändrade då plötsligt ditt fokus från vad du ville (vinna en poäng) till vad du inte ville ha (förlora ledningen).

När vi ändrar detta fokus ändrar vi också vår uppfattning om våra misstag. När vi vill vinna en poäng vet vi att vi måste spela bra, vara aggressiva och ta chanser vid rätt tidpunkt.

Vi kan förlora några poäng, men vi kan se att vi vinner mer och att poängen ändras till vår fördel. Det är därför vi accepterar fel som en nödvändig del av att vinna på lång sikt.

När vi fokuserar på vad vi inte vill ha
MEN, när vi ändrar vårt fokus till att inte vilja förlora en ledning, ändrar vi också vår uppfattning om misstag. Varje misstag som vi gör nu står i direkt konflikt med vad vi vill (vi vill inte förlora ledningen, men varje misstag vi gör får oss att förlora en del av ledningen), och vår motståndare kommer nu närmare oss.

Vi fokuserar nu på att inte göra misstag så att vi inte förlorar ledningen. Och när vi inte vill göra misstag börjar vi spela försiktigt och våra skott är lätta för motståndaren att attackera eftersom vi spelar bra bort från linjerna och för långsamt för att lägga på honom.

Vårt största bekymmer vid denna punkt är inte att skylla oss själva (senare) för att göra enkla misstag och låta vår motståndare komma ikapp enkelt. Men det vi inte tar hänsyn till är att vi gör det väldigt enkelt för vår motståndare att spela och planera sina attacker.

Börja vinna när du är i ledningen
När vi vet detta har vi befogenhet att ignorera våra negativa tankar nästa gång de dyker upp när vi är i spetsen.
Vi kan säga till oss själv: “Låt mig inte fokusera på att inte förlora en ledning, det kommer inte fungera. Om jag spelar för säkert, kommer jag sluta vinna poäng som jag behöver för att vinna setet.

“Jag ska fortsätta att fokusera på exakt samma sak som jag gjorde som hjälpte mig att få en så bra ledning. Och det fokuserade på vad jag vill ha, vinnande nästa punkt och på lång sikt att vinna setet och matchen. “

Vi kan ge oss själva självtalandet om 10 sekunder och därmed förhindra denna typ av tänkande (“jag vill inte förlora ledningen”.) Från att hålla sig i vår medvetenhet och påverka vårt spel.

Kom ihåg, alltid fokusera på vad du vill, och fokusera aldrig på vad du inte vill! Du kommer definitivt vinna många fler matcher på det här sättet när du är i spetsen!.

Lämna ett svar

Your email address will not be published. Required fields are marked *